"Надявам се, че прокуратурата ще намери време да влезе в родната енергетика и ще порови там." 

Това обяви пред собствената си Нова тв председателят на КРИБ Кирил Домусчиев, след като Асоциацията на работодателите в България, обединяваща най-големите бизнес организации в страната, поиска оставки заради цената на тока на т.нар. енергийна борса. Бизнесът настоява за отстраняването на председателя на Българския енергиен холдинг, на директора на енергийната борса и на директора в държавната "Марица-Изток" 2. 

По думите на Домусчиев числата показват, че цената на електроенергията у нас през борсата е средно с 24-30% по-висока от цената в Германия, Франция и останалите големи икономики в Европа, дори след като към нея се добавят такси, данъци и т.н. В определени дни разликите са в пъти, а това според работодателите не е резултат от търсене и предлагане на пазарен принцип, а от умишлени действия. Бизнесменът обясни, че няма как с неконкуретнни цени на електроенергията родната икономика да се конкурира с останалите в Европа. 

"Как ще ги стигнем, няма как да стане!", заключи Домусчиев и заяви, че цената на тока е основополагаща за работата на икономиката, особено на базовата икономика - големи производства, биотехнологии и т.н. 

"Аз смятам, че има страшно много спекула на енергийния ни пазар, на енергийната борса. Затова искаме оставките на ръководството на БЕХ, както и на това на енергийната борса, защото тези структури участват в манипулациите на пазара", категоричен бе председателят на КРИБ.

По думите му случващото се е съзнателно и неслучайно се говори за "енергийна мафия". Отделно е ясно, че в родната енергетика има и високи нива на непрофесионализъм. Домусчиев повтори нещо, което бизнесът говори отдавна - а именно, че "има хора, които успяват да изкупят всички количества електроенергия", когато се обяви търг, например на тока от АЕЦ "Козлодуй", а бизнесът не успява да се класира за количества. Спомена "дружества на Ковачки (бизнесменът Христо Ковачки, който е един от големите играчи в енергииния сектор - б.р.), както и "криминалните" действия на държавата по отношение на енергийните държавни предприятия в Маришкия басейн (ТЕЦ "Марица Изток-2" и мините - б.р.)

"Има хора, които помагат за тази спекулация, има и заинтересовани които печелят. Но аз не съм разследващ орган, ние гледаме числата", посочи Домусчиев.

По отношение на споменатите държавни мощности Домусчиев даде пример и с наливането на милиони в тези нереформирани структури, които трупат загуби, а държавата с данъците на всички субсидира - последно със 150 млн. лв. помощ. Заради тази помощ ни грозят и санкции от ЕК. Същите мощности не работят на пълен капацитет, дори когато има нужда от количества електроенергия за пазара и при високо потребление и това създава натиск на цената, а работят на 50% от капацитета си - при същите разходи на производството, които отново се плащат от гражданите. И попита защо никой не дава нареждане за вкючване на мощностите, при положение, че има и разписание на КЕВР, според което ако "Марица Изток-2" продава произведен ток при цена над 93 лв. на мегават, може да започне да покрива част от загубите си. 

"Държавният Маришки басейн е новият "Кремиковци", ние си го създаваме", заяви Домусчиев. 

Той даде пример как в съседна Гърция има ТЕЦ и мини, които са "близнак" на нашите държавни такива, но в гръцката централа работят 550 души, плюс 120 за сезонна работа, а у нас служителите са 2300. В мините в Гърция са заети 3 пъти по-малко хора от 7500 в българската мина за лигнитни въглища - при едни и същи капацитет и мощности. 

По думите на бизнесмена вместо да се наливат пари в държавните "Марици" като субсидии и да се трупат загуби, тези пари трябва да се инвестират в модернизация и преквалификация на хората и след 2025 г., например, там да се прави ток на газ. Даде пример с действията на ТЕЦ Варна (частна, собственост на Ахмед Доган - б.р), която се модернизира, за да работи на газ, а не на въглища. 

По отношение на синдикатите бизнесменът заяви, че "винаги са на линия, част от схемата, искат само да се наливат едни пари и да не се прави нищо".

В четвъртък работодателите ще имат среща с министърката на енергетиката Теменужка Петкова - "това към момента е реакцията на правителството", заяви Домусчиев. Там бизнесът ще постави описаните проблеми, ще продължи да си настоява за оставките в енергетиката, ще припомни и стари обещания на Петкова, които не са се случили, стана ясно от думите на председателя на КРИБ. 

За "Национална лотария" и Нова тв: Изпълняваме си договора, няма да пострадаме финансово

Кирил Домусчиев не влезе в обширен коментар на случващото се в хазарта, след като скоропостижно управляващите приеха промени в закона, с които "закриват" частния бизнес с лотарийни билети, който досега бе на компании, свързани с Васил Божков и бе основен партньор на Нова тв. Рекламата на "Национална лотария" по телевизията още тече.

"Нова тв има действащ договор за реклама, докато не излезе законът в "Държавен вестник" - ще го изпълняваме, после юристите ще кажат. Аз съм го заварил този договор, но явно отива към своя край. Не смятам, че това ще се отрази негативно на Нова тв. В последната година рейтингът на телевизията расте, това привлече рекламодатели, краят на договора няма да ни полияе на финансовите резултати. Нова тв е добре финансова обезпечена", категорибен че Домусчиев, подчертайвайки, че има "разни хейтъри по разни сайтове".

Той обяви още, че с огромната част от бизнеса му е с пазари и продажби извън България, а това "ни помага да сме по-обективни и да бъдем независими"

Припомняме, че през 2018 г., когато лидерът на НФСБ Валери Симеонов бе внесъл други промени в хазартния закон, удрящ рекламата на лотарийните игри, а Божков не беше интересен за прокуратурата, КРИБ с председател Домусчиев се обяви против въпросните промени.

Председателят на КРИБ обяви, че твърдата позиция на българските работодатели е за приемане на еврото от България.

"Искаме да бъде европейци. Еврото ще ни донесе допълнителна стабилност.", категоричен бе Домусчиев.

А на въпрос той как държи парите си - в левове или в евро, заяви, че предпочита да ги държи в "активи".