СТРАСБУРГ

Трима депутати от Европейската народна партия (ЕНП) предлагат пътниците в самолетите в ЕС да попълват анкета, свързана с коронавируса.

Това съобщиха за Клуб Z от групата на ЕНП в Европарламента.

Инициативата е на председателя на групата Манфред Вебер, заместничката му Естер де Ланге и депутата Антонио Таяни (председател на предишния Парламент). Тя се съдържа в писмо до еврокомисарката по здравеопазването Стела Кириакиду.

Пътниците ще трябва да отбележат кога са били в Китай, в кой град и кога.

Следва въпросът били ли са през последните 30 дни в Ухан, откъдето тръгна заразата, или в други градове в провинция Хубей. Ако са били, те ще посочват кога, къде точно и за колко време.

Пътниците трябва да декларират дали, кога и колко враме са били в контакт през последните 30 дни с хора от Ухан или други места в Хубей. Както и дали са имали контакт с хора, контактували с посочените в предното изречение.

Има и въпрос дали пътниците са имали симптоми на грип (треска и кашлица) за последните 30 дни.

И накрая те трябва да посочат адреса на хотел в ЕС, ако са пребивавали в такъв, през последните 30 дни.

Декларацията завършва с предупреждение за подвеждане под отговорност за неверни данни.

Чрез този документ Вебер, Де Ланге и Таяни са убедени, че ще бъде възможно да се контролира разпространението на коронавируса в Европа. До този момент болестта е взела над 1000 жертви в Китай. Болни от нея обаче има и на Стария континент.