Американският президент Доналд Тръмп похвали днес министъра на правосъдието Бил Бар за това, че се е намесил в полза на бившия му съветник Роджър Стоун, който се възползва от препоръка за по-малка присъда от първоначално поисканата от федерални прокурори, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

В САЩ министърът на правосъдието и е главен прокурор.

"Поздравления за министъра на правосъдието Бил Бар, поел отговорност по въпрос, който беше напълно извън контрол", написа президентът в сутрешен туит. Тръмп попита риторично дали прокурорите, които са разследвали Роджър Стоун, осъден през ноември за това, че е излъгал пред Конгреса, не са били "недобросъвестни прокурори".

През ноември Стоун беше признат за виновен, че е лъгал пред американския Конгрес в рамките на разследването за руска намеса в президентските избори през 2016 г. Присъдата срещу него трябва да бъде произнесена на 20 февруари от федерален съдия, след консултативно становище на прокуратурата.

В понеделник прокуратурата даде препоръки за присъда от 7 до 9 години затвор за 67-годишния Стоун - политически консултант, лоялен на президента републиканец.

По-късно, в нощта срещу вторник Тръмп реагира като осъди в туит тази "много несправедлива ситуация" и "съдебна грешка".

Без да стане ясна причината, четиримата прокурори по делото срещу Стоун, поискали първоначалната присъда, вчера внесоха на съдия подписано от тях искане за отвод по делото.

Обвинителите не дадоха обяснение за решението си, но един от тях подаде оставка от поста си, съобщи АФП.

Заподозрян в оказване на натиск върху прокурорите, които трябва да са независими, Тръмп отрече всякаква намеса.

"Не съм говорил с тях", отвърна той от Овалния кабинет и добави, че въобще не се е намесвал. 

Президентът обаче заяви, че препоръките за тежка присъда са "нелепи", "срамни" и "обида за страната ни".

Снощи Тръмп нападна и федералния съдия, който трябва да прочете присъдата срещу Стоун. Опозицията веднага реагира, че това е политическа намеса в съдебно дело и заговори за възможна "злоупотреба с власт".

Председателката на демократическото мнозинство в Конгреса Нанси Пелоси осъди това "скандално решение" на администрацията на Тръмп, което "засяга върховенството на закона". В потвърждение на дошли от високо място заповеди, министърът на правосъдието поиска вчера следобед по-малка присъда за Стоун, под предлог, че първоначалните препоръки "не биха били съответстващи и не биха служили на интересите на правосъдието".

В този документ министърът цитира присъда между 3 и 4 години, "от 37 до 46 месеца" която според него е по-съответстваща за присъди, налагани обичайно в случаи на възпрепятстване.

"Министерството на правосъдието и министър Бил Бар са готови да пренебрегнат съвета на прокурори от кариерата след среднощен туит на президента, атакуващ продължителността на предложената присъда", реагира в изявление демократът Адам Шиф. Той беше начело на прокурорския екип по време на процеса по импийчмънт срещу президента Тръмп в Сената на САЩ.

Министър Бар обаче заяви, че решението е било взето преди туита на президента.

Роджър Стоун е сред шестимата членове на обкръжението на президента, обвинени или осъдени в резултат на разследването за руска намеса.