Правителството на Филипините защити днес решението си да прекрати 21-годишния отбранителен договор със САЩ, като посочи, че е време страната да бъде по-независима, предаде ДПА, цитирана от БТА.
Президентският говорител Салвадор Панело отрече твърденията на министъра на отбраната на САЩ Марк Еспър, че прекратяването на т.нар Споразумение за гостуващите сили от 1999 г. било "стъпка в погрешна посока".

Според Панело реакцията на Еспър е очаквана, защото споразумението, което дава правна основа за влизането на американски войски във Филипините за съвместни военни учения с филипински, било по-изгодно за Вашингтон.

"От наша гледна точка, обаче, решението за прекратяване на договора е стъпка в правилната посока, която отдавна трябваше да бъде направена", каза говорителят. "Зависимостта от друга страна за нашата отбрана срещу враговете на държавата в крайна сметка ще отслаби (. . .) нашите защитни механизми, - добави Панело. - Ние трябва да разчитаме на себе си и (. . .) да спрем да бъдем паразит (. . .) при защитата на собствената си независимост и суверенитет."

Прекратяването на договора влиза в сила 180 дни след уведомяването на другата страна, което Филипините направиха вчера. Този ход е предприет след поредица от "законодателни и правителствени действия от страна на САЩ, които граничат с нарушение на нашия суверенитет и показват неуважение към нашата съдебна система", каза Панело, цитиран от ДПА.
Президентът на Филипините Родриго Дутерте заплаши с прекратяване на договора със САЩ, след като Вашингтон анулира туристическата виза на сенатора Роналд Дела Роса, който е негов близък съюзник и бивш шеф на филипинската полиция.