След като обяви за корумпирани директора на новините на бТВ Венелин Петков и водещия на сутрешния блок Антон Хекимян, сега зам.-председателят на Народното събрание Валери Симеонов атакува и БНТ. Причината - позицията на журналистите от обществената медия срещу използването на ефира й за отправяне на недоказани и клеветнически твърдения. Тази позиция бе изразена в емисията новини на телевизията преди ден, като вчера Симеонов получи и своето "право на отговор".

Това обаче явно не е било достатъчно, защото днес от пресцентъра на водената от него партия НФСБ разпратиха до медиите ново становище, в което най-общо се посочва, че журналистите от БНТ нямали право на мнение и трябва безкритично да наблюдават изявите на гостите си.

Всичко започна във вторник, когато Симеонов гостува в сутрешния блок на БНТ, където обясни, че предложил поправката си в Закона за хазарта, с която лотариите бяха монополизирани от тотото чрез отнемане на лицензите на частните оператори, заради сигнала срещу Васил Божков на бизнеспартньорите му Боян и Цветомир Найденови.

В ефира на обществената медия той обвини Хекимян и Петков, че са корумпирани и затова не са допуснали в ефир миналия декември сигнала на Цветомир Найденов срещу лотарията на Божков. Симеонов "прати" и прокуратурата при двамата телевизионери.

"Ето ви го един Антон Хекимян, ето ви го един Венелин Петков. Какви са тези, които на 15 декември им е казана цялата история на Найденови. Аз бих пратил прокуратурата при тях. Всеки, който знае за престъпление, е длъжен да докладва", заяви Симеонов по БНТ, заяви Симеонов.

Обвинения към бТВ отправи наскоро самият Цветомир Найденов по време на участие в блока й. Голяма част от ефирното време бе заето с упрека му, че още в средата на декември е занесъл в телевизията документи по сигнала срещу Божков, но това не било излъчено. Водещият тогава му обясни, че медиите не са пощенски кутии и не публикуват или излъчват непроверена информация. Защо Симеонов обвинява Хекимян и Петков в укриване на информация за злоупотреби, което е наказуемо - не е ясно - предвид факта, че Найденови са сезирали сами обвинението и по това време имаха трибуна в редица медии, пред които разказваха за този сигнал. 

Пак в ефира на бТВ Найденов обвини и "Дневник" - за същото.

Твърденията на Симеонов спрямо журналистите от бТВ предизвикаха бурна обществена реакция. Петков и Хекимян се заканиха да го съдят, медията им излезе с позиция в тяхна подкрепа, а както стана ясно - с позиция излязоха и журналистите от БНТ.

Днес обаче Симеонов пише:

"По повод мое участие в сутрешния блок на БНТ на 11 февруари журналистите от дирекция Информация на БНТ направиха изявление в нарушение на закона и моралните правила на журналистиката. В него те категорично осъждат използването на ефира на БНТ за отправяне на недоказани обвинения срещу журналисти от БТВ и определят думите ми като груби и недоказани нападки".

И допълва:

"Считам, че е недопустимо БНТ да дава оценки и присъди, влизайки в ролята на съд и определяйки кое е доказано и кое не. 

Напротив - БНТ е обществена медия, длъжна да отразява различните гледни точки, без да взима страна, особено по важни за нацията въпроси. 

В позицията се твърди, че всяко посегателство върху свободното слово ще срещне съпротивата на журналистите от БНТ. Означава ли това, че посягам върху свободното слово като изказвам мнение за финансово зависимата от хазарта бТВ?"

На последното си заслужава да се обърне внимание - не за друго, а защото единственият хазарт, който се "върти" от дълго време насам в ефира на бТВ е рекламите, игрите и тегленията на тиража на... държавния спортен тотализатор. Същият, на когото Симеонов "учреди изключителното право" да продава лотарийни билети и противно на заявките си отпреди две години - не ограничи агресивната реклама на хазарт.

"Ако някой се чувства засегнат, да потърси правата си в съда. Така, както аз съм завел 4 дела срещу бТВ за лъжи, обиди и клевети по мой адрес", слага точка Симеонов.

Клуб Z потърси за коментар генералния директор на БНТ Емил Кошлуков. Той заяви, че в качеството си на генерален директор не може да коментира изказвания на отделни политици. Има позиция на медията, допълни.