Съпредседателят на малката управляваща коалиция Обединени патриоти - Валери Симеонов призна днес в ефира на БНТ, че е внесъл поправките в Закона за хазарта заради изнесените от бизнеспартньорите на Васил Божков сем. Найденови данни за спестени такси. След което обвини водещият на делничния сутрешен блок на бТВ Антон Хекимян и шефа на новините в телевизията Венелин Петков в корупция. Причината: не допуснали в ефир миналия декември сигнала на Цветомир Найденов срещу лотарията на Божков. Симеонов "прати" и прокуратурата при двамата телевизионери.

Както е известно, в края на миналата година братята Цветомир и Боян Найденови, партньори на Божков в бизнеса от близо 30 години, започнаха да изнасят информация за спестени от "Национална лотария" на Божков такси. Говориха и за заплахи за убийства и пр., след което сезираха прокуратурата. През декември финансовият министър Владислав Горанов се самосезира по сигнала и назначи проверка в Държавната комисия по хазарта, а седмица по-късно и прокуратурата обяви, че започва проверки. Последва и поправката "лотария" на Симеонов, която скорострелно мина през парламента. С нея частните лотарии бяха забранени и монопол над тях вече има държавата.

Тази поправка на Симеонов се радваше на завидна бързина и подкрепа от управляващите - за разлика от тази от февруари 2018 г., която все още отлежава в деловодството на Народното събрание, защото от ГЕРБ отказваха да я придвижат към гласуване. От участието на Симеонов в сутрешния блок на телевизията днес, стана ясно, че той не се сърди. Точно обратното - старият закон бил дал тласък на новия. За това време всички узряли за идеята, че хазартът бил "болест с размерите на пандемия". 

Лидерът на НФСБ призна още, че не е настоявал поправката му от 2018-а да се гледа - защото "все пак имаше два поредни избора, после новогодишни и коледни празници и т.н.".

"Тласък" сега дал "вътрешнофирменият скандал" през декември.

"Тогава бяха изнесени данни за злоупотреба за невнасяни данъци (всъщност са такси, б.р.). Това даде тласък и основание да внеса този втори законопроект", обяви Симеонов.

Трябваше да се скарат помежду си да разбере държавата ли, попита водещата.

"Трябваше да се изнесе тази информация, да."

 На въпрос, Симеонов посочи, че не познава Найденови. "Но за мен беше подходящ момент, аз чаках този момент", заяви.

Последваха въпроси за обявеното от САЩ име на съдия Андон Миталов като лице, уличено според Щатите в корупция. Но и тази тема се измести към хазарта.

"Прокуратурата да провери за какво е тази корупция, не е извършена на наша територия. Няма какво да чакаме Херо Мустафа кой заек ще изкара от шапката като фокусник", коментира Симеонов заявката за още 4 имена. И попита корупцията само в съдебната система ли била. - "Ми откъде знаете, че няма корумпирани тв водещи?".

Помолен да назове конкретни имена, ако отправя такива обвинения, Симеонов посочи:

"Ето ви го един Антон Хекимян, ето ви го един Венелин Петков. Какви са тези, които на 15 декември им е казана цялата история на Найденови. Аз бих пратил прокуратурата при тях. Всеки, който знае за престъпление е длъжен да докладва."

Обвинения към бТВ отправи наскоро самият Цветомир Найденов по време на участие в блока. Голяма част от ефирното време бе заето с упрека му, че още в средата на декември е занесъл в телевизията документи по сигнала срещу Божков, но това не било излъчено. Водещият тогава му обясни, че медиите не са пощенски кутии и не публикуват или излъчват непроверена информация. Защо Симеонов обвинява Хекимян и Петков в укриване на информация за злоупотреби, което е наказуемо - не е ясно - предвид факта, че Найденови са сезирали сами обвинението и по това време имаха трибуна в редица медии, пред които разказваха за този сигнал.

Имало е страх от всички от Божков – в София са градски легенди и мълви колко човека са убити, тежко травмирани и това, комбинирано с едни сериозни подкупи и рушвети, дава този резултат, заяви още днес Сименов. На въпрос страхували ли са се и политици, отвърна: "Естествено, и те са хора".

Заяви още, че прокуратурата не трябвало да проверява твърденията на Божков за протекции и затваряне на очите при облагането на хазарта на най-високо ниво, в т.ч. министър и премиер. България била клюкарска държава, посочи лидерът на НФСБ.

Иначе Законът за хазарта, с който тотото става монополист, а лицензите на частните оператори се отнемат, не е публикуван в днешния брой на Държавен вестник, както се очакваше. Т.е. все още не е официално в сила.