Прилича ли средният период на Иван Гешев на ранния период на Бойко Борисов? Прилича. Като че повечето анализатори са съгласни с това твърдение - от сходствата в начина на изразяване, през захващането с неща, които хич не са им работа, та до близките им разбирания за естетика и отличителни аксесоари за глава. И сигурно са прави, анализаторите, на Гешев може и да му омръзна да е само изпълнител и да се цели по-високо. 

Отвъд очебийните прилики между прокурор и премиер обаче, някои от действията на Гешев навяват други аналогии. Аналогии много по-страшни и много по-черни, дори от коженото дълго палто на бившия главен секретар на МВР. 

Знаете ли какво е дадзибао? Стенвестник. Печатно издание, оформено така, че да се чете на стена. Използва се още в римската империя, може да се проследи дори до рисунки от праисторическата епоха.

Истинската слава на стенвестника обаче идва в Китай. Там се ражда едно селско момче, с неописуемата амбиция на малкия човек, на когото му е писнало от големите. Това момче гради пътя си през университета, през първите недотам успешни опити за работа в администрацията, та до самия връх на държавата. Малкото момче с голямата амбиция се нарича Мао Дзедун и се смята за бащата на Китайската културна революция.

Та, докато Мао, вече властелин, кръстосва Китай в опит да затегне властта си, той облича стенвестника в китайски термин - дадзибао, и го превръща в любимото си средство за разправа с "врага". Работи така - харесваш си враг, в повечето случаи е богат човек, който не иска да ти ходи по свирката. Изпляскаш лицето му на стената и до него почваш да изброяваш всички човешки грехове. Или поне всички, които знаеш, че ядосват обществото - кражба, неправомерно забогатяване, подкупи, репресия над работници. След има-няма няколко месеца вече не го мразиш само ти, мразят го всички. Бам - врагът ти е враг на народа. 

Хайде сега да прелетим 60 години напред във времето и в България. Излиза съобщение на прокуратурата, ръководена от същия този Иван Гешев и казва - ще разследваме приватизацията, която ограби народа български.

Сега - че давността на сделките е минала, че няма законов начин за установяване на нарушения и наказания - това няма никакво значение. Значение обаче има във втората част от обявлението: ако и да не можем да докажем вина, ще информираме обществото. Да се знае кои са държавните изедници. 

Кои ще са лошите "олигарси" вече имаме някои представи. Самият Гешев назовава някои от тях. Разбира се, тези, които ще останат неназовани са много по-интересни, но за тях няма да чуем нищо. 

Важното е, че дигиталното, собственоръчно изработено дадзибао на Гешев ще започне да работи. Враговете на Гешев ще станат врагове на народа. Оттам пътят към пълното им премахване обикновено е кратък. Мао може да ви каже - когато имаш зад гърба си общественото мнение, никой не може да те упрекне в неспазването на закона. Защото законът работи за хората. 

Целта на Мао обаче никога не е била просто да се разправи с враговете. Целта е била консолидирането на пълната, абсолютна власт и култа към личността. Затова Мао изгрява във всички големи градове - да ходи по села и паланки, да си говори с хората и да обсъжда проблемите им. Да бори престъпността един вид. Познато ли ви е? 

Мао прави и друго - в опитите да се оттърве от политическата конкуренция, започва дълга и масирана атака към тогавашния държавен глава на Китай - Лиу Лиу Шаоци. Обвинен е... за враг на народа. 

Нещо познато има ли и в тази история?

Искате ли още? Мао започва голямата си революция с помощта на Русия, която вижда в него стабилност за комунистическия режим и шанс за влияние в Поднебесната. За всички тогава е ясно, че няма как бедната, аграрна страна да се превърне във военен и икономически властелин без подкрепата на някоя велика сила.

Както между другото е трудно България да се превърне за няколко месеца от държавата - троянски кон на Русия в ЕС, до най-големия русофоб на Европа. Гоним дипломати, хващаме шпиони, твърдим, че Москва защитава олигарсите ни и сме много доволни, когато Вашингтон санкционира наши съдии, заради това, че пуснали руски шпионин при Путин. 

Господин Гешев може би има подкрепата на едно силно посолство. То е за предпочитане пред московското. Защото е представител на една по-богата, по-силна и по-добра страна. Обаче чакайте...

След смъртта на своето другарче Сталин, Мао решава, че вече е взел каквото може от СССР. Амбицията му не вижда граници и той пренебрегва курса на Хрушчов за "мирно съжителство". Дружбата е развалена, Мао продължава напред и създава онова чудовище на световната история, наречено "Китайска културна революция". Той вече е властелин и култът към личността му е напът да бъде изграден напълно. (Така че - влиянието на онова посолство пак не е много сигурно).

Разбира се, ще кажете, Мао е управляващ, Гешев е само прокурор. И това е така, но България е странна държава, в която ръководителят на държавното обвинение е нещо като всичко - това вече го знаят и малките деца. Че Гешев е всевластен, се вижда и от угрижените лица на премиера и висшите представители на ГЕРБ. Те изглеждат все по-притеснени и все по-гневни. 

Разбира се - и Гешев не е Мао. Но амбицията му е. Амбицията на онова момче, което твърде дълго е козирувало на големите.