Съединените американски щати налага поредни санкции срещу руски компании, съобщи ТАСС. Държавният департамент съобщи за три корпорации, които нарушават американските закони за неразпространение на оръжия за масово унищожение.

Става дума за авиационното производствено предприятие КумАПП, военно-промишлената корпорация "Научно-производствена асоциация по машиностроене" (НПОМ) и "Бюрото за проектиране на инструменти" (КБП).

Санкциите са за срок от 2 години и ключват забрана за закупуване от министерства и ведомства на Съединените щати на продукти и услуги от организациите, продажба на оръжие и военно оборудване, предоставяне на американски лицензи за придобиване на стоки, попадащи в режим на контрол на износа, и предоставяне на съдействие.

Какви точно са претенциите - не се уточнява, но става ясно, че нарушенията са спрямо Иран, Северна Корея и Сирия.

В публикувания нов черен списък досега има и редица китайски компании, една турска и една иранска. От 2018 г. САЩ постави под санкции и държавния износител на оръжие Рособоронекспорт". Заради случая "Скрипал" бяха наложени и санкции върху Русия като цяло за износ на ключови стоки. Отделно американският Държавен департамент има черни списъци с руски лица, на които е забранено на влизат в щатите.