Коронавирусът COVID-19 може да засегне две трети от населението на планетата. Такава прогноза направи консултантът на Световната здравна организация инфекционистът Айра Лонджини пред агенция Bloomberg. Лонждини оглавява Центъра за статистика и количествени изследвания на инфекциозните заболявания на университета във Флорида.

Според учения, който изследва пътищата на разпространение на коронавируса в Китай, броят на заразените може да достигне милиарди. Към момента по официални данни заболелите в света са около 60 000 души.

Според данните за 13 февруари, в провинция Хубей, където е епицентърът на инфекцията, за денонощие са починали 116 души. Регистрираните нови случаи са 4823, а общият брой на заразените е 51 986 души.

Дали епидемията от коронавируса ще достигне глобални мащаби ще зависи от ефективността на карантината, която в Китай обхваща многомилионни градове като Ухан, откъдето тръгна разпространението на COVID-19, отбелязват от "Блумбърг".

Генералният директор на Световната здравна организация Тедрос Аданом Гебрейесус изрази задоволство от мерките, предприети от Пекин за овладяване на разпространението на болестта, които дават на света време да се подготви за борба с инфекцията.

Айра Лонджини от своя страна предупреждава, че карантината може само да забави разпространението на вируса, но не да го спре.

Моделът на Лонджини, според който той формира прогнозите си, се базира на данни, че всеки заболял обикновено предава коронавируса на двама-трима други. Така дори и да има начин да се намали разпространението на инфекцията наполовина, пак една трета от населението на света ще бъде заразено, твърди експертът. 

Много е трудно да се проследи разпространението, защото липсват експресни тестове, а и при някои носители на щама симптомите на коронавируса се проявяват в слабо, посочва ученият.

Изследователят от "Импириъл колидж" в Лондон Нийл Фъргюсън допуска, че реално в Китай може би се заразяват до 50 хиляди души на ден.

"Следващите няколко седмици ще дадат повече информация за степента, в която се разпространява вирусът извън Китай", отбелязва Алесандро Веспияни, биостатистик в Североизточния университет на Бостън.