2178 лв. Това е най-високата средна заплата в страната и тя не се взима в София, а в... община Челопеч. Това показват данните от мащабното изследване на Института за пазарна икономика "265 истории за икономика", които бяха представени тази сутрин в ефира на бТВ. 

Интерактивната карта, която икономистиите са разработили показва средната брутна месечна заплата на наетите лица в нефинансовите предприятия за 2018 г. Резултатите показват ясно едно - общините с най-висока заплата в България не са задължително големите областни центрове.

Всъщност, както се оказва, местата с най-високи възнаграждения са тези, в които работят големи индустриални мощности. Така например в първенеца Челопеч се намира най-голямата разработена златна мина в България. Тя се оперира от канадската компания "Дънди Прешъс Металс". 

На второ място в класацията се нарежда Козлодуй със средна брутна заплата от 2090 лв., следван от Раднево с 1910 лв., Пирдоп с 1796 лв., Девня с 1677 лв., и Гълъбово с почти 1600 лв. 

Разбира се, в тези градове има и заплати, които са много под тези нива, дори под 600 лв. Високите възнграждения на специалистите в производствените бази обаче вдигат средните числа. 

Изненадващо вероятно е мястото на София в класацията - чак на осмо. В столицата хората получават средно 1554 лв., въпреки че там оперират повече големи софтуерни компании, в чийто сектор по принцип се взимат високи заплати. 

Що се отнася до безработицата в страната - тя остава на исторически рекордно ниски нива. В големите центрове тя е под 4%. В София и Божурище пък пада дори под 2%. Ниска е също в областите Пловдив и Варна. 

Очаквано - не така стоят нещата в Северозападна България. В Димово, Видинско, тя е цели 41%. Много са и общините, в които безработицата достига до над 30%.

Изненади обаче няма в графата "Демография". София, Пловдив и Варна остават градовете с най-голямо население.  В столицата годишно идват нови 5000 души, които търсят прехраната си там. По-малко, но сериозно е числото, във Варна и Пловдив, където се заселват по нови 2000 души на година. Хора привлича и Кърджали. 

На обратната страна монетата - Свищов губи по близо 900 души на годишна база.

Всички данни за всички общини в страната можете да видите на специално разработения сайт - 265obshtini.bg