Китай е уверен, че епидемията от новия коронавирус скоро ще приключи и че отражението й върху икономиката ще бъде само временно. След това тя ще отбележи скок, заяви днес заместник-министърът на външните работи на Китай Цин Ган, който участва в Мюнхенската конференция по сигурността.

"Въздействието на епидемията върху китайската икономика ще бъде краткосрочно и временно", каза той, цитиран от Ройтерс.

Когато епидемията свърши, подложеното на натиск потребителско търсене бързо ще се освободи и икономиката ще отбележи силен скок, допълни китайският заместник-министър.

Ситуацията с коронавируса все още се оценява като извънредна за Китай и не може да се каже докъде ще се разпространи епидемията. Това каза днес генералният директор на Световната здравна организация Тедрос Аданом Гебрейесус на Мюнхенската конференция по сигурността, предаде Ройтерс.
Той заяви, че е окуражен от предприетите от Китай действия за забавянето на разпространението на вируса, но все още е обезпокоен от нарастващия брой на заразените.

Междувременно днес китайският заместник-министър на транспорта Лю Сяомин съобщи, че броят на хората, използвали пътническите превози в страната, е намалял между 25 януари и 14 февруари с 82 процента до 283 милиона заради епидемията, предаде ТАСС.

Статистиката дотук

Епидемията от новия коронавирус, избухнала в Китай, вече е засегнал над 67 000 суши по света. Световната здравна организация нарече болестта COVID-19. Според най-новите данни, предоставени от държавните здравни власти и цитирани от Асошиейтед прес, към днешната дата в - континентален Китай починалите от коронавируса са 1523 души от 66 492 заразени основно в централната провинция Хубей.
- Хонконг: 56 заразени, 1 починал
- Макао: 10 заразени
- Япония: 262 заразени, включително 218 на круизен кораб на пристанище в Йокохама, 1 починал
- Сингапур: 67 заразени
- Тайланд: 33 заразени
- Южна Корея: 28 заразени
- Малайзия: 21 заразени
- Тайван: 18 заразени
- Виетнам: 16 заразени
- Германия: 16 заразени
- САЩ: 15 заразени. Отделно американски гражданин е починал от болестта в Китай
- Австралия: 14 заразени
- Франция: 11 заразени
- Великобритания: 9 заразени
- Обединени арабски емирства: 8 заразени
- Канада: 8 заразени
- Филипините: трима заразени, включително един починал
- Индия: 3 заразени
- Италия: 3 заразени
- Русия: 2 заразени
- Испания: 2 заразени
- Белгия: 1 заразен
- Непал: 1 заразен
- Шри Ланка: 1 заразен
- Швеция: 1 заразен
- Камбоджа: 1 заразен
- Финландия: 1 заразен
- Египет: 1 заразен

БТА