Ако президентът на САЩ Доналд Тръмп бъде преизбран за втори петгодишен мандат през ноември, американските визови изисквания за българи ще паднат. Това прогнозира министър-председателят Бойко Борисов пред български журналисти през втория ден на международната конференция по сигурността в Мюнхен, където той участва.

"Президентът Тръмп пое ангажимент. Да видим как ще се развият изборите в САЩ. Ако той бъде преизбран, със сигурност процесът със свалянето на визите ще го довършим докрай. Просто пое мъжка дума. Неслучайно в момента изпраща хора на най-високите си позиции в тази сфера", каза Борисов, цитиран от БТА.

Той подчерта, че вече втора година с Канада нямаме никакъв проблем по този въпрос.

Коментирайки балкански теми, Борисов заяви, че България е готова да инвестира веднага в трети мост на Дунав.

Той обяви и че заедно с премиера на германската провинция Бавария Маркус Зьодер започва организацията на голям бизнес форум през май.

Борисов изрази известно огорчение, че държавните лидери от Западните Балкани не оценяват важността на сегашния момент за интеграцията им в ЕС.

"Имаме рядък шанс, цяла Европа иска да даде перспектива на Република Северна Македония и на Албания и въобще на Западните Балкани. Но все повече усещането е, че колегите там не разбират колко е важен моментът и че всяко вътрешнополитическо събитие няма никакво значение за тези държави, ако се пропусне този момент", каза Борисов. 

 

По-рано днес Борисов се срещна с президента на Молдова Игор Додон и с премиерите на Армения Никол Пашинян и на Косово Албин Курти. Той разговаря и с председателя на Американския еврейски комитет Дейвид Харис.