Васил Божков е освободен от ареста в Абу Даби. Това съобщи БНТ, позовавайки се на свои източници.

След като е прекарал малко повече от две седмици в Център за задържане, властите са удовлетворили молбата му да бъде освободен докато трае процедурата по разглеждане на искането за екстрадиция. На Божков е забранено да напуска ОАЕ и му е отнет задграничния паспорт.

От МВнР коментираха, че България не е уведомявана от ОАЕ за подобно освобождаване. Посланик Богдан Коларов е отправил спешно запитване към властите дали изнесената информация е вярна.

Към бизнесмена има повдигнати от българската прокуратура общо 11 обвинения, в това число - за ръководене на престъпна група, за изнудване, за опит за подкуп на длъжностно лице, за подбудителство към престъпления по служба, за търговия с влияние, държане и отчуждаване на културно-исторически ценности, които не са регистрирани по надлежния ред. В отделно досъдебно производство се води разследване срещу него за принуда, убийства и изнасилвания. 

В четвъртък се появи неофициална информация, че Божков е направил постъпки пред чужда държава да бъде пуснат от ареста незабавно. Според непотвърдени данни на български медии в Абу Даби били пристигнали руски граждани, които се били застъпили пред местните власти за неговото освобождаване. В понеделник в Абу Даби е бил на работна визита и Сергей Наришкин, който ръководи външното разузнаване на Руската федерация, гласеше още разпространената версия.