"Констатациите показаха, че останалите три помощни училища са дори по-неподготвени от 4-то помощно за подобни случаи. Това означава, че имаме системен пропуск. Това също така означава, че все пак ситуацията в 4-то помощно не е лична вина на директорката."

Това заяви министърката на образованието доц. Румяна Коларова, след като вчера назначи проверка във всички столични помощни училища заради случая с малката Ана-Мария. В началото на месеца нейните родители подеха инициатива заради това, че се съмняват, че с детето, болно от аутизъм, е злоупотребявано сексуално 

МОН е изискало веднага всяко едно училище да разпише координационен механизъм за действие при подобни случаи. Зам.-министър Ваня Кастрева пък се е срещнала с регионалните инспекторати и е предала решението това да бъде направено в останалите 44 помощни училища извън София.

Започнала е организация на обучение на директори не само на помощните, но и на специалните училища, съвместно с Държавната агенция за закрила на детето, където те ще получат допълнително указания как да реагират.

"Основният проблем там е неразпознат риск. Те са реагирали защитно, те не са реагирали в интерес на детето. И по този начин всъщност са усложнили ситуацията", коментира служебната министърка.

Тя обаче нямала информация защо в помощното училище липсва видеонаблюдение.

"Когато ставаше дума за сигурност, директорката каза, че основният проблем, който те са имали със сигурността, е било външното пространство. Даже там са имали инциденти - непрекъснато са им трошили стъклата. Затова са инвестирали в изграждането на тази ограда, която наистина е непристъпна.

Сега явно трябва да инвестират в друга посока - за съжаление, след като се случи такъв инцидент, за който ние нямаме и реално данни, за да го оценим, какво реално се е случило. Защото аз се запознах с обясненията на учителите - те са доста противоречиви. В смисъл има детайли, в които не искам да навлизам", каза още Коларова.

Тя заяви още веднъж, че не би искала да коментира какво реално се е случило, докато компетентните органи не са се произнесли. МОН ще наложи дисциплинарно наказание за пропуските в 4-то помощно училище, но след това ще има вторично решение в зависимост от становището на следствието и прокуратурата. "Няма да прибързваме, няма да предрешаваме ситуацията", бе категорична Коларова.

Както Клуб Z писа, Софийската районна прокуратура вече образува разследване заради Ана-Мария.  От обвинението обаче на няколко пъти подчертаха, че по случая нямат нито едно доказателство, а всичко е "дума срещу дума".