Обединените арабски емирства (ОАЕ) дадоха зелена светлина за пускането в експлоатация на ядрената им централа в Бараках, която е първата в Арабския свят. Това съобщи днес постоянният представител на емирствата в Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) Хамад Алкааби, цитиран от Франс прес.

Федералният орган за регулиране на ядрената енергия е одобрил издаването на лиценз за експлоатация на първи реактор на централата. Това заяви на пресконференция в Абу Даби Алкааби, добавяйки, че пускането в експлоатация ще стане в близко бъдеще.

Централата е построена от консорциум, ръководен от Корпорацията за ядрена енергия на ОАЕ и Корейската електроенергийна корпорация срещу приблизителна цена от 24,4 милиарда долара (22,5 милиарда евро).

Когато и четирите реактора на ядрената централа в Бараках заработят на пълни обороти, те ще имат капацитет да произвеждат 5600 мегавата електричество, което е около 25 процента от нуждите на богатите на петрол емирства.

"Днес бележим нова глава в нашето пътуване към развитието на мирната ядрена енергия!", написа в туитър престолонаследникът на Абу Даби шейх Мохамед бин Зайед.

Идеята за централата циркулира из висшите кръгове в ОАЕ още от далечната 2005 г. През декември 2009 г. властта официално възложи на корейската компания да започне подготовка за строителството, а окончателното й пускане трябваше да бъде още през 2017 г. 

След аварията във Фукушима обаче проектът беше забавен, за да бъдат извършени допълнителни проучвания и да се гарантира, че площадката ще издържи на външни заплахи. Цената "подскочи" с няколко милиарда, а финансирането идва по три направления - собствен капитал, кредит от вътрешната агенция за експортни стоки и допълнителни 10 млрд. долара от банки. Големият печеливш се очаква да бъде именно корейската компания, която може да прибере до 20 млрд. долара от екслоатацията, поддръжката и доставката на гориво.

Притеснения около централата обаче не липсват. През 2017 г. йеменските бунтовници Хути обявиха, че са изстреляли крилата ракета в посока Бараках. Официалните власти в ОАЕ отрекоха атаката, но съмненията остават.

Основен противник на проекта остава Катар. Владетелите в Доха се притесняват, че евентуална авария ще застраши най-вече столицата на Катар и може да наруши водоснабдяването й. От ОАЕ обаче настояват, че програмата им е прозрачна, безопасна и предназначена само за гражданска употреба.