Обединените арабски емирства стоят зад хакерската атака на катарски правителствени новинарски сайтове и социални мрежи, които доведоха до дипломатическа криза в региона на Персийския залив, съобщава в. "Вашингтон пост". Изданието се позовава на американски разузнавателни агенти, които разкриват, че висши държавни служители на ОАЕ са обсъждали плана и осъществяването на атаките, целящи публикуване на фалшиви цитати, приписвани на катарския емир шейх Тамим бин Хамад ал Тани.

Според служителите на разузнаването не е ясно дали ОАЕ са осъществили атаките сами, или са ги възложили на външни специалисти. 

В публикуваните фалшиви цитати емирът нарича Иран главен регионален противник на Саудитска Арабия, "ислямка сила" и изразява благоразположение към палестинската организация "Хамас", смятана за терористична от САЩ, ЕС и Израел.

Катар също твърди, че официални сайтове са били подложени на хакерска атака, но не разкрива резултатите от разследването си. Служители на катарското разузнаване коментират, че работната версия е, че Саудитска Арабия, ОАЕ или Египет са замесени в атаките.

Атаките и публикуването на фалшивата информация са извършени на 24 май, скоро след посещението на американския президент Доналд Тръмп в региона.

Саудитска Арабия, ОАЕ, Египет и Бахрейн използват публикациите като повод да прекъснат дипломатическите си отношения с Катар, обвинен в подкрепа на тероризма. Четирите страни наложиха търговско ембарго на емирството и спряха полетите си към него.

Посланикът на ОАЕ във Вашингтон Юсюф ал Отайба казва в официално изявление, че информацията на "Вашингтон пост" е "грешна".

"ОАЕ нямат никаква роля в предполагаемите хакерски атаки, описани в статията. Вярното е поведението на Катар. Финансиране, подкрепа на екстремисти от талибани до "Хамас" и Кадафи. Подбуждане към насилие, окуражаване на радикализацията и подкопаване на стабилността на съседите му."

През последните месеци в медиите се разпространяват имейли, получени след вероятна атака срещу пощата на посланика, в които се подчертава желанието на ОАЕ да привлекат на своя страна политиците и обществеността в САЩ особено в условията на настоящата дипломатическа криза в Персийския залив. 

Министърът на външните работи на ОАЕ също отрече страната да има нещо общо с предполагаемите хакерски атаки:

"Днешната история на "Вашингтон пост", че сме хакнали катарски сайт, също не е вярна", коментира Анвар Гаргаш пред лондонската организация "Чатъм хаус".

Конфликтът в района на Персийския залив разкрива различията в позициите на американския президент Доналд Тръмп, който открито взе страната на Саудитска Арабия и ОАЕ в серия публикации в социалните мрежи и изявления, и държавният секретар Рекс Тилърсън, който настоява за компромис и посети региона с цел да посредничи между страните.

Районът е важен за САЩ от стратегическа гледна точка. Всички страни в региона са част от американската коалиция срещу терористичната организация "Ислямска държава". В Катар е най-голямата военна база на САЩ в региона с над 10 000 войници, където е и седалището на Американското централно командване за региона. Включените в дипломатическата криза държави купуват оръжие и военна екипировка от САЩ и конфликтът е в техен ущърб.