За Съединените американски щати България вече е част от страните с развита икономика. Това става ясно от публикувано становище на търговския представител на Вашингтон. 

Новината, първо съобщена от Dnevnik, е изненадваща, защото според оценките на Световната банка страната би трябвало все още да принадлежи към групата на икономиките със средни доходи. Според САЩ обаче е нелогично целият Европейски съюз да е признат за развита икономика в търговските взаимоотношения, а отделни страни - именно като България, да продължват да се смятат за нетолкова развити.

Освен това София е много близо до влизането в Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), която е един от елитните клубове на най-развитите икономики в света.

"ОИСР по принцип е смятана за организация на развитите икономики по света и поради това със самото присъединяване или кандидатстване за членство една държава на практика се обявява за развита", пише в решението на търговския представител.

Мярката е влязла в сила още на 10 февруари, но тя носи със себе си и някои негативи за нас. Веднъж приета от Вашингтон за развита икономика, срещу България много по-лесно могат да бъдат започвани разследвания и налагани санкции, било то митнически или други, ако властите в САЩ открият неправомерни субсидии или търговски практики. Страната ще се лиши и от някои преференции при търговските си споразумения.

Преразглеждането на списъците с развиващи се икономики е една от основните политики на президента Доналд Тръмп, който още в предизборната си кампания роптаеше срещу факта, че Китай се води развиваща се икономика и се позлва с преференциални търговски условия. 

Освен за България оценката е променена и за няколко други държави, като основният извод е, че САЩ вече не приемат самооценките на страните, заявени пред Световната търговска организация. От 10 февруари на практика няма нито една европейска страна със статут на развиваща се или неразвита икономика.

Освен България оценките са променени и за други страни като Албания, Северна Македония, Румъния, Армения, Казахстан, Молдова и Черна Гора.