Планинар е намерил замръзналите тела на бащата и сина, които преди две седмици се изгубиха в Калоферския Балкан. 42-годишният Атанас Пенчев и 17-годишният му син Андриян изчезнаха още на 6 февруари. Телата им са намерени в ниската част на планината, много близо до входа на националния парк, близо до пътеката, която води до връх Ботев и хижа "Рай", съобщиха от Планинската спасителната служба.

"Били са много близо до автомобила си, но дългият преход, липсата на добра екипировка, както и надценяването на възможностите и подценяването на метеорологичните условия е довело до този фатален изход", посочват от ПСС пред "Фокус"

Телата на бащата и сина от Стара Загора са открити в малко деренце над Паниците в Калофер от Тодор Мечкарев, съобщи сайтът KarlovoPress.

Мечкарев първо видял раницата на двамата мъже, а след това и тялото на единия от загиналите. Малко по-нагоре бил и другият. Веднага сигнализирал на началника на Планинската спасителна служба в Пловдив, който предния ден бил в района, за да търси изчезналите туристи. В последния ден на спасителната операция вечерта местни хора видели светлина в този район. Казали на спасителите, но те им отговорили, че най-вероятно са техни колеги и не отишли до там.

"Те са били живи. Спасителите са били над тях, а бащата и синът в деренцето. Аз видях светлина, която казах къде може да са, но не ме послушаха да слезнат по-долу и да проверят. Спасителите са минали на метри от тях", коментира дългогодишният калоферски спасител.