"Разделението на нацията, за което Румен Радев работи вече трета година в Президентството, тази вечер даде отровните си плодове пред паметника на Апостола. С освирквания и грозни дюдюкания няколкостотин човека, поведени от президента, оскверниха по безподобен начин паметта на Левски в ден, когато уж трябваше да сме единни в преклонението."

Това беше гневната реакция на председателката на Народното събрание Цвета Караянчева във фейсбук, след като на церемонията пред паметника на Васил Левски в София част от присъстващите освиркаха самата Караянчева, кметицата на София Йорданка Фандъкова и други от официалните лица, като същевременно аплодираха при обявяването на името на президента Румен Радев. Преди това той се включи в шествие, организирано от Общобългарския комитет "Васил Левски", редом до лидерката на БСП Корнелия Нинова и депутати от левицата.

По този повод Караянчева напомня как организаторите на шествието, което тръгна от сградата на президентската институция са обещавали, че няма да има политизация.

"Защо ли никой не беше изненадан, когато екнаха режисираните скандирания „Мафия“ и „Радев“?", пише още тя. 

По думите ѝ "заради нечии болезнени амбиции и дребнаво озлобление доведената тълпа оскверни демонстративно историческата ни памет, последните останали нишки патриотизъм, които ни обединяват, и в крайна сметка - паметта на Апостола на свободата." 

"Защото на някои им беше по-важно да разчистват лични сметки и да бълват омраза, вместо да преклонят глави пред една от последните ни останали национални икони", смята още председателката на парламента от ГЕРБ, партията, с която Радев е в задълбочаващ се политически конфликт.

Тя обвинява държавния глава, че не се е поколебал да дълбае разделителни линии пред паметника на Левски. Но, според Караянчева, не успял във втората част от изпълнението - защото не знаел "какво е тълпа" и "как да я контролира".  

"Явно на този етап стратегията му ще е да руши. Да пали фитила, независимо какво ще изгори. Да гори там Левски, да гори националното самосъзнание, да горят последните мостове на единството на българите…", прави шефката на НС разбор тя на поведението на президента.

И завършва:

"Ясно е как историята ще запомни този поход срещу душата на нацията. Но това е в бъдещето. Така, както сме тръгнали, повече трябва да се боим за утрешния ден."