Експремиер, бивш и настоящ външен министър и няколко европейски посланици почетоха шестимата български медици, прекарали 8,5 години в затвора в Либия и осъдени три пъти на смърт.

Домакини на събитието бяха испанският посланик у нас Хосе Луис Тапиа и съпругата му Пилар Мартинес. Дойдоха Симеон Сакскобургготски и Соломон Паси - премиерът и външният министър в най-драматичния период от процеса срещу сънародниците ни. Сред гостите бе служебният дипломат номер 1 Даниел Митов. Специално за събитието в София пристигнаха Хайнрих-Петер Ротман и Маркус Петер - посланици по онова време в Либия съответно на Германия и Швейцария. Днес и двамата са пенсионери.

Соломон Паси прави селфи на себе си, Даниел Митов и посланик Хосе Луис Тапиа.

Срещата съвпадна с избирането на Испания за непостоянен член на Съвета за сигурност с ООН. Посланик Тапиа отбеляза, че това е станало с решаващата помощ на България.

Тапиа бе посланик в Либия от 2000 до 2004 г. През 2002 г. той изработи първата обща позиция на посланиците на страните от ЕС в арабската държава по случая с медиците. И до днес сънародниците ни не могат да забравят как той ги е посещавал в затвора и на висок тон е искал сметка от охраната за условията, в които те са били държани. Тапиа бе в съдебната зала в Бенгази на 6 май 2004 г, когато прозвучаха първите смъртни присъди срещу петте медсестри. Само д-р Здравко Георгиев отърва най-тежкото наказание.

Хосе Луис Тапиа изненада медиците, като им показа копие от тяхно писмо до него, пратено от затвора. Те му честитят Коледа и новата 2003 г. Българите дори бяха забравили, че са пращали такова нещо

С това писмо медиците честитят на посланик Тапиа Коледа и новата 2003 г.

Заради медиците дипломатът толкова обикна България, че поиска следващото му назначение да бъде у нас. Той го получи, но осем години по-късно.

Същото желание и по същите причини изявил и тогавашният швейцарски посланик в Триполи Маркус Петер. "За съжаление, при мен не стана. Вероятно в Берн са решили, че ще бъда по-полезен на страната ми другаде, отколкото в България. Не мога да не се подчиня", каза пред Клуб Z пенсионираният днес дипломат.

Посланик Маркус Петер е застанал до медсестрата Кристияна Вълчева.

"Продължавате ли да сънувате кошмари", попита медиците бившият германски посланик в Либия Хайнрих-Петер Ротман. "Не? Вие сте изключително силни хора. Защото ако аз бях на ваше място, със сигурност щях да се будя посред нощ от ужас", каза дипломатът.

Посланик Хайнрих-Петер Ротман е застанал до журналистката Велислава Дърева. Зад него са Соломон Паси и съпругата му Гергана.

"Процесът в Либия беше невероятно школа. И искам да благодаря на Вас, г-н Тапиа, и на другите европейски посланици, защото без вашата решителна помощ бяхме загубени", вдигна тост Соломон Паси. След което се обърна към настоящия външен министър Даниел Митов и заяви, че не желае нито на него, нито на бъдещите шефове на българската дипломация да имат подобни случаи.

Симеон Сакскобургготски си припомня за процеса в разговор с медсестрата Нася Ненова.