"Премиерът е в правото си да реагира така."

Това заяви днес директорът на Агенция "Пътна инфраструктура" Георги Терзийски, който беше унижен от премиера Бойко Борисов по време на редовното заседание на Министерския съвет. Става дума за скандала от последните дни, в които се създаде напрежение заради винетните такси, които хората, живеещи в околните общини на София, трябва да плащат. 

По обещание на премиера още отпреди година тези пътища трябваше да бъдат извадени от обхвата на платената система. Въпреки това преди 3 дни АПИ излезе със съобщение, че пътищата са платени, а малко по-късно се появиха медийни информации, че глобени хора вече има. Хората от Нови Искър и Бистрица заплашиха с протести. Това вбеси премиера, който нареди на Терзийски да обикаля селата "като глашатай" и да обяснява, че винетки няма да има. Всичко това - въпреки че тези пътища са сложени в платения списък именно с решение на Министерския съвет.

Днес пред бТВ Терзийски обаче не можа да обясни защо цяла година, от времето на обещанието на премиера до момента, не е направено нищо за изваждането на тези пътища от обхвата на платената система. Припомняме, че АПИ и Столичната община водят преговори от една година за това кои пътища ще отпаднат от обхвата и за кои Столичната община ще плаща за поддръжката. Въпреки това до момента резултат няма. По негови изчисления София ще трябва да плаща по около 8 млн. лв. на година за поддръжката на 151-те километра, които ще бъдат извадени от системата.

Терзийски обясни, че Столичната община вече е депозирала искането си за отпадане на 11 трасета от околията на София. Трябвало обаче да се направи и анализ за това какви приходи очакват от АПИ, колко ще трябва да плаща Столичната община и т.н., което забавило процеса. 

Директорът на АПИ за пореден път обясни, че нито един водач не е глобен за шофиране без винетка по тези пътища. Въпреки това камерите за тол системата, които отчитат и винетките, са били поставени, защото такова било техническото задание. След като обаче е било ясно, че тези населени места ще бъдат извадени от обхвата на системата, възниква въпросът защо пари за камери са инвестирани там и не са ли това излишни средства. 

"Към момента на изпълнение на проекта този участък е подлежал на изпълнение", обясни Терзийски. 

Изненадващо обаче той призна, че не е предупредил премиера за забавянето на преговорите, но пък е казал на министъра на регионалното развитие Петя Аврамова. Той не знаел дали тя е предала информацията към премиера, но беше очевидно, че премирът е изненадан.

Има ли обаче лична вина Терзийски? 

"Не, не смятам, че имам лична вина за това, че не сме постигнали споразумение. Ние работим и в момента много активно."

Терзийски сподели, че на близките му не им е станало приятно от думите на премиера, но продължи, че "такива са рисковете да участваш в упралението".

От обясненията му стана ясно, че все пак не е послушал премиера напълно - говорил е лично с кметовете на някои на населени места, с други по телефона. Като глашатай обаче засега не се е изявявал.