Като "капан за правителството", което и да е то, и като "прахосничество" определи изборният експерт и член на Централната избирателна комисия (ЦИК) Димитър Димитров поголовното въвеждане на машинен вот. 

Както е известно, темата за гласуването с машини или за сканиране на бюлетините отново е на дневен ред, след като в парламента бе създадена специална работна група от представители на всички партии за поредни изменения в Избирателния кодекс. Въпреки че в избирателния закон бе записано още преди година, че парламентарните, президентските и евроизборите ще се произвеждат само и единствено с машини с изключение на секциите с под 300 избиратели.

Сега обаче партиите пак спорят за машините - какви да са те - отчитащи, сканиращи, пазещи хартиен "отпечатък"; ще има ли все пак хартиени бюлетини и т.н. Отново се спори и дали да има изобщо машини.

"Всяка от основните партии има собствено становище, което е несходно с това на останалите. Някои са съвсем елементарни и прости. Така например "Обединени патриоти" не искат да има машини, ДПС иска да има машини само в големите секции, т.е. най-малко да засегне там, където се гласува за ДПС, ГЕРБ засега е изразила мнение, че не иска да има паралелно машини и хартиени бюлетини, но това е неизбежно, а БСП отдавна е изразила, даже г-жа Корнелия Нинова заяви, че да има машинно гласуване е нещо като червена линия", обобщи в ефира на бТВ днес Димитров.

И сподели лично мнение:

"Няма как да няма хартиени бюлетини. Винаги трябва да има един "бекъп", който да запълни евентуални стечения на обстоятелствата, които не позволяват процесът да приключи. Ще има много спорове, ако не е осигурено гласуването."

Димитров припомни, че на вота за Европейски парламент през миналия май по една или друга причина 167 машини не произведоха никакъв резултат. И изчисли, че за да има пълно обезпечаване на вота с машини, то трябва да се закупят 18 000-20 000 устройства, в т.ч. резервите. Но постави под съмнение скоростта, с която ще се гласува с тях.

"15 000 са, ако има по една машина във всяка секция, плюс добавка втора машина за най-големите секции. Една машина не може да обслужи 500 избиратели, просто няма време, защото трябват около три минути, и то за избиратели със средни възможности. Като задължим всички да минат през машината, времето ще се удължи", посочи.

Тези около 20 000 машини ще струват около 30 милиона лева, стана ясно наскоро от сметки на Министерския съвет (средно около 1500 лв. за машина). 

"Това е капан за управляващите и прахосничество. Ако се изпратят двама преброители във всяка секция – това са 22 000-23000 души, които примерно идват от ИТ сектора, банковия сектор, мобилните оператори, те ще свършат работата много по-добре от машините", обобщи изборният експерт.