Предишният руски министър-председател Дмитрий Медведев е знаел, че президентът Владимир Путин ще смени и него, и голяма част от кабинета му, съобщи днес самият държавен глава.

Правителството на Медведев подаде оставка на 15 януари след реч на Путин, в която той предложи промени в конституцията. По общо мнение главната им цел е да му осигурят власт и след като сегашният му последен мандат приключи през 2024 г. Шефът на руската данъчна администрация Михаил Мишустин смени Медведев, който беше в тандем с президента от самото му възкачване на върха на властта в Русия преди 20 години.

"Отношенията ни с Дмитрий Анатолиевич са много открити, другарски, дружески много години - каза Путин в интервю за държавната информационна агенция ТАСС. - Нямаме тайни един от друг. Затова обсъждахме това с него... По-рано го обсъждахме и (Медведев) беше в течение на това, което се случва."

Руският президент довери, че Мишустин първоначално не е бил сред представените му варианти за премиерския пост.

"Бяха ми предложени три, дори четири кандидатури, но Мишустин не бе сред тях. . . Никой не ми посочи неговото име", каза Путин и отбеляза, че сам се е спрял на него.

Руският президент обясни, че при избора на бъдещия премиер се е ръководил от "личните и делови качества на Михаил Владимирович (Мишустин)".

Путин аргументира избора си с резултатите от работата на Мишустин като директор на Федералната данъчна служба. От решаващо значение бе "дори не това, че той проведе цифровизацията в своето ведомство, а това, че се изгради като реален специалист в тази област. Добър практик, който разбира какво трябва да се прави, знае как да го направи и го прави, стремейки се към конкретен резултат", изтъкна руският президент.

Попитан защо все пак е решил да смени правителството, което бе назначено през 2018 г., Путин отговори, цитиран от АП, че то "наистина направи много". Руският президент обаче почувствал, че са необходими "хора с модерна квалификация и ангажимент да постигнат целите по ключови елементи на развитието".

На въпрос за внезапността на промените в изпълнителната власт, в които бяха сменени повечето министри, държавният глава каза: 

"А защо да се протакат такива въпроси, какво ще се промени? Нима би било по-добре да се прати правителството в оставка, после половин година да бъде формирано (отново)? Представяте ли си какво ще започне в страната?... Тук не бива да се мотаем. Русия не е такава страна, която може като Белгия да остане без правителство цяла година."

Белгия е световна рекордьорка по дълги коалиционни преговори, по времето на които управляват служебни кабинети. Голяма част от функциите по всекидневното управление са в ръцете на регионалните власти, така че продължителните правителствени кризи не засягат видимо живота на гражданите.