Кубрат Пулев остро критикува условията в държавната спортна база на Белмекен в емоционално интервю за в. "Тема Спорт". По традиция базовата част от подготовката на Кобрата е преминала във високопланински условия, а почти сигурно през юни го чака мач за световната титла в тежка категория срещу Антъни Джошуа - най-вероятно в Лондон.

По последна информация двубоят ще е на 20 юни, но договорът още не е подписан.

"Да, подготвих се перфектно, казва Пулев. - Като встъпителен период беше наистина много полезно да изкарам началото именно там. За съжаление обаче искам да обърна внимание на случващото се в базата. Защото или хората не смеят, или не искат да говорят за това прекрасно място Белмекен. Може би нямат вяра, но базата е занемарена и състоянието й е много лошо. По същия начин, по който се случват нещата с язовирите в страната, така е и там, на Белмекен.

Престъпно е занемарена. Неведнъж съм говорил с шефа на Национална спортна база - Пламен Манолов, който ми казва, че ще направят нещата заради мен. Но тук не става въпрос за мен и за моя комфорт. Искам българските спортисти да имат наистина уникална база, каквато е била през годините. Искам всичко да е на най-високо ниво и да е както трябва, да има адекватни хора, които да се грижат за нея, а не хора отпреди 50 години да стоят там просто, за да си чакат накрая на месеца заплатата."

Кубрат, който те за първи път е тренирал базата, но досега не бе обръщал внимание за проблеми там, продължава в същия дух:

"Правят се ремонти за 400 хиляди, а всъщност това е само на фактура, защото с 50 хиляди сигурно ще се свърши много по-добра работа. Това всичко е на гърба на спортистите. Тази база не е на тези хора, тя е на българските спортисти, на олимпийците и на българския народ."

Той не пропуска да похвали и новия главен прокурор Иван Гешев:

"Това е национално богатство, строено от немци, като проучването е продължило 5-6 години само, за да се намери точното място за нея. А в момента я ползват като хижа за събота и неделя, което е престъпно. Емоционален съм, но поздравявам г-н Гешев, заради когото виждам светлина в тунела. Призовавам институциите да се заемат с базата на Белмекен и да направят ревизия, защото трябва да има контрол. Искаме тази база да бъде на високо ниво, а не мен да ме е срам, че това е българска база."

Не е пропуснат и министърът на спорта Красен Кралев.

"Ако има безидейни хора и такива, които не знаят как да си свършат работата, да се махат веднага. На вниманието на министъра, моя приятел Красен Кралев, реди Кобрата. - Ако преценят, че тези хора наистина не могат да се справят, да ги сменят. Ще ги заведа в Германия да видят как могат да се случват нещата. Високопланинска спортна база Белмекен е на последни издихания. Прави се ремонт, който е проформа. Всичко е на парче, без да се обсъжда със специалисти в областта. Когато им кажа тези неща, започват да злобеят и да ми коментират."

Той преминава и към конкретика.

"Една сушилня за 250 човека, все едно сме в някое гето. Как да докараме хора от чужбина, с какво самочувствие? Пак казвам, 2020 година сме, тези условия не са нормални, разказва най-тежкият ни боксьор. - Имаме изисквания към спортистите ни, чакаме от тях да печелят медали, но нека видят в какви условия се коват тези медали! Как да задържим спортистите, като ги караме да се готвят на такива места? Всеки ще си каже - какво правя тук?

Миналата година се развиках и направиха сауна, която никой не я ползва, защото е ужас. В старата сауна сме 27 човека. Пироните стърчат, няма кой да ги закове. Аз лично взех една тесла и ги зачуквах. Толкова безсмислено е направена втората сауна, че е само хвърляне на средства и да ни замажат очите, че нещо са направили. Никой не го интересува. Вълнуват се само далаверата да върви, нищо повече. Да са доволни и никой да не надига вой. Няма проблем - нека върви далавера, ама и да се прави нещо."