Организатори на "Луковмарш" са нахлули вчера в Софийския университет "Св. Климент Охридски" по време на студентско събитие, заплашвали са студентите и са били изгонени едва след два часа от неентусиазираната охрана на вуза, а повиканите полицаи са отказали да се намесят.

За това разказват от Студентско общество за равенство при СУ - студентски клуб, организирал събитието - университетска дискусия по повод възраждането на фашизма в Европа и България. Те отбелязват, че подобна дискусия се провежда за втора поредна година, и през 2019 г. представители на БНС ("Български национален съюз") - един от ключовите организатори на "Луковмарш" - са се опитали да саботират дискусията.

Няколко различни участници в дискусията са представили своите движения и инициативи, а организаторите са призовали присъстващите да се включат в шествието - "Без нацисти по улиците 2020" - видно насочено като контрапротест срещу "Луковмарш".

Но още преди началото на събитието пристигнали представители на националистическото движение. Въпреки призивите на охраната и организаторите на форума, четирима от неканените гости се настанили в залата. Повиканите полицаи са отказали да се намесят заради автономията на университета.

Напрежението в залата обаче се покачило, когато един от представителите на БНС заявил, че носи оръжие в себе си и че е по-добре да е на дискусията, отколкоото "да ви пребием с тръби отвън". 

Според студентите охраната отказала да се намеси. Отделни охранители дори подкрепили крайнодесните с тезата, че и те са против Истанбулската конвенция и че организаторите на "Луковмарш" правели добре, че не позволили на Студентското общество за равенство "да си развява джендърския байряк". Охранителите попитали организаторите и "къде са ви момчетата", а накрая отсекли, че подобни събития в университета вече няма да се случват. 

В крайна сметка малко след 20 ч полицията все пак се намесила и извела националистите от залата. Някои от участниците твърдят, че по-късно са били причаквани и заплашвани от тях при подлезите на Софийския университет и Орлов мост.

Луковмарш, кметът и съдът

Днес пък столичният кмет Йорданка Фандъкова заяви, че пак е издала забранителна заповед за провеждането на "Луковмарш", който се организира традиционно на 22 февруари - годишнината от смъртта му. 

"Тази година провеждането на марша е забранено с моя заповед и за това са уведомени всички служби. Очаквам МВР да осигури обществения ред. Не мисля, че е нужно да продължаваме тази тема, която се повдига всяка година по един и същи начин. Има съгласуване само за поднасянето на цветя на паметника", заяви Фандъкова.

На практика това е дежа вю, защото това действие се повтаря всяка година. Фандъкова издава заповед за забрана, а тя пада в съда. Накрая шествието уж е сведено само до поднасяне на венци, но реално се провежда.

Ето и какво гласи тазгодишното решение на Административен съд София-град: отменя се заповедта на кмета, връща преписката към Столична община, като решението е окончателно.

Мотивите са, че според закона трябва да има "наличие на несъмнени данни" за обществена опасност. А доказателства за такава от СДВР не били предоставили към Фандъкова. Именно на базата на становището на вътрешното министерство, че "мероприятието е определено като такова с висока степен на обществена опасност, с оглед начина на провеждане на мероприятието, облеклото и групирането на участниците в него, както и с усложнената международна обстановка вследствие притока на мигранти, терористични атаки в някои градове на Европа и ксенофобски прояви в различни части на света", кметът издава забранителната заповед.

Ето какво обаче казват магистратите:

"Описаният начин на провеждане на шествието в изтеклите години, характеристиките на облеклото и групирането на участниците в него, визирането на усложнената международна обстановка вследствие притока на мигранти, терористични атаки в някои градове на Европа и ксенофобски прояви в различни части на света не обосновават действителна и още по-малко непосредствена заплаха за застрашаване на обществения ред на територията на Столична община. "Създаването на условия" за нарушаване на обществения ред, представлява основание по ал. 1 на чл. 12 от закона кметът на общината да предложи промяна на мястото и времето на провеждане на събранието, митинга или маршрута на движението на шествието, но не му предоставя права да наложи забрана за тяхното провеждане". 

И посочват в заключение, че "разпоредената от кмета забрана, с оглед липсата на несъмнени данни за нарушаване на обществения ред, а наличието единствено на опасения за настъпване на такива, е нарушение на конституционното право на свободно и мирно събиране и изразяване на събрания и манифестации".

Забраната пък дойде на фона на поисканото от порокуратурата заличаване на регистрацията на БНС-Еделвайс. Софийски градски съд все още не се е произнесъл по заличаването. Именно представител на националистическото движение се самоуби в сградата на ДАНС в края на януари. Той се е прострелял с "оса" - миниатюрно оръжие, подобно на ключодържател, което съдържа най-често само един заряд. Бил е привикан в ДАНС на разпит.