България разрешава отново руски военни самолети да ползват въздушното й пространство, за да пресенат оръжие за Сърбия. Това потвърдиха от Министерството на външните работи пред Клуб Z. Това е станало след разрешение от страна на Министерството на отбраната и съгласуване с Министерството на транспорта (каквато е процедурата - б.р.)

Засега не е уточнето за какъв период от време са разрешени руските военни полети над небето на България. По закон издадените заповеди от министъра на отбраната се обявяват от председателя на Народното събрание, когато постъпят в институцията.

Русия ще достави на Сърбия зенитноракетен комплекс "Панцир С1". Предишният път страната ни допусна доставката на ракети С-400 за западната ни съседка - за цели на военно учение, каквато беше официалната информация.

Това се случва в условията на оръжейно ембарго над Москва, наложено от Европейския съюз след незаконната анексия на украинския полуостров Крим от Русия, извършена през 2014 г. Забраната важи и за търговия с оръжие, и за износ на стоки с двойна употреба. Над Русия има и други икономически санкции - и от ЕС, и от САЩ. 

По-рано от Атлантическия съвет в България излязоха с позиция с въпрос дали отново ще бъде допуснато руски военни самолети да превозват оръжие на Балканите над България, която е член на НАТО. След като стана ясно, че отговорът е положителен, последва коментар, че това е грешка. 

За разлика от България, съседна натовска Румъния, през лятото на 2019 г. отказа да пропусне през територията си руски бронетранспортьори към Сърбия. На Москва й се наложи да ползва алтернативен маршрут през Унгария по въздух. 

"Панцир С1" е ракетен комплекс, предназначен за близка защита на граждански и военни обекти от въздушно нападение.