Върховният административен съд (ВАС) е потвърдил заповедта на столичния кмет Йорданка Фандъкова, с която на практика се забранява провеждането на Луковмарш. Почитателите на спорния ген. Христо Луков ще могат само да се съберат пред къщата, в която е убит.

Това става ясно от публикация на организаторите, в която те се оплакват от решението на ВАС. То е окончателно и не подлежи на обжалване.

Феновете на ген. Луков са научили за решението на върховния съд на среща в СДВР днес, на която е имало и представители на Столичната община. От полицията казали на организаторите на шествието, че няма да допуснат провеждането му под никаква форма.

"Оттук нататък ние разбира се няма да призоваваме за нарушаване на закона и за неизпълнение на едно съдебно решение. Но ще оставим на всеки да прецени къде да отиде, от къде да мине и как да се придвижва. Това, което ние може да гарантираме и което зависи от нас е, че пред къщата на ген. Христо Луков на ул. "Тракия" 1, след 18 часа ще се проведе подобаващо и достойно възпоменание за кумира на националистическа България", пишат организаторите.

Накрая заплашват, че макар "цялата държавна машина" да е впрегната, за да се ограничи правото им на свободно събиране и изразяване, решението на съда щяло да има обратен ефект, защото ще накара "нови и млади хора" да се присъединяват към редиците им.

Като лидер на силно повлияния от националсоциализма и фашизма Съюз на българските национални легиони  и поддържал близки връзки с националсоциалистическия режим на Третия райх ген. Христо Луков е спорна личност в българската история. Поради връзката му с нацизма, различни неправителствени организации и мрежи, историци, български и световни медии сочат Луковмарш като неонацистка проява. 

Срещу шествието са се обявили множество световни и български организации - Българският хелзинкски комитет, Европейската мрежа срещу нацизма, "Хора срещу расизма", Световният еврейски комитет и др.