Кандидатът за президентската номинация на Демократическата партия в САЩ Бърни Сандърс предупреди Русия да стои настрана от американските избори.

Това стана след публикация във в. "Вашингтон пост", че американски официални представители са му казали, че Москва се опитва да подпомогне кампанията му, предаде Ройтерс.

"Разузнавателната общност ни казва, че те се месят в кампанията, сега в момента, през 2020 г.", заяви Сандърс пред репортери в Бейкърсфилд, Калифорния.

"И това, което ще кажа на господин Путин, е следното: ако бъда избран за президент, повярвайте ми, няма да се месите в американските избори", добави той.

Сандърс, 78-годишен демократичен социалист и сенатор от щата Върмонт, е смятан за фаворита за спечелването на номинацията на демократите и се очаква днес да спечели гласуването на партийните събрания в Невада.

"Вашингтон пост" съобщи, като се позова на неназовани добре осведомени източници, че американски официални представители са казали на Сандърс за руските опити, и допълни, че са били уведомени и президентът републиканец Доналд Тръмп, и други конгресмени.

Не е ясно под каква форма е била руската помощ, допълва вестникът.

Източник от Конгреса потвърди, че представители на разузнавателните служби са казали на конгресмените, че Русия изглежда се е заела с дезинформационни и пропагандни кампании, за да подпомогне кампаниите на Сандърс и Тръмп за изборите тази година. Източникът обаче предупреди, че тези заключения са все още на доста предварителен етап.

Вчера Кремъл отрече Русия да се е намесвала в кампанията за президентските избори в САЩ, за да увеличи шансовете на Тръмп да бъде преизбран.

Сандърс каза, че е бил уведомен преди около месец. Това е станало на брифинг, за който от кампанията му отбелязаха, че е бил класифициран.

"Казаха ни, че Русия, а може би други страни, ще се намесят в тази кампания", заяви той пред репортерите. "Ето посланието към Русия: стойте настрана от американските избори", каза сенаторът от Върмонт.

"Между другото, това, което правят те, грозното нещо, което правят - а аз съм виждал някои от публикациите им в Туитър и тем подобни неща - е да опитат да ни разединят", посочи той. "Опитват се да предизвикат хаос. Опитват се да предизвикат омраза в Америка", добави Сандърс.

Бившият вицепрезидент Джо Байдън, също кандидат за президентската номинация на демократите, заяви пред Си Ен Ен:

"Знам, че Русия не иска да спечеля. Наистина е ясно, че Путин не иска аз да бъда номиниран, и Доналд Тръмп не иска да бъда номиниран".

Сенатор Елизабет Уорън, също един от кандидатите за номинацията на демократите, каза на предизборна проява в Лас Вегас, че трябва да има "възможно най-голяма прозрачност", за да бъде попречено на Русия да "има прекалено голямо влияние" върху изборите в САЩ.

"Тук става дума за дезинформация, а начинът да се бориш с дезинформацията, е да я изобличиш, да покажеш какво представлява и да предоставиш на всички пълната информация възможно най-бързо", каза тя пред репортери.

Фейсбук отказа да коментира дали разполага с данни за руска помощ за кампанията на Сандърс, допълва Ройтерс.