"Премиерът Бойко Борисов саботира бъдещето на България. Той е опасен за икономиката с последните си пируети около (не)влизането на страната в "чакалнята" на еврозоната и Банковия съюз. Особено тревожно е, че това се случва "на тъмно", без никакви разумни обяснения, а най-вероятно и през главите на ресорния министър и гуверньора на БНБ. КОЙ Ви дърпа конците, г-н премиер? Сараите ли наложиха вето на интеграцията ни? Дъвката "влизаме само при абсолютен консенсус" означава консенсус между Борисов и Сараите ли?".

Това се казва в позиция на Демократична България от днес по повод последните изказвания на премиера Бойко Борисов, че без консенсус, България може да не влезе в чакалнята на еврозоната.

От ДБ настояват за спешни отговори на въпросите, чиито отговори търсят българските граждани.

"Напрежението трябва да бъде овладяно, в противен случай се създава излишна работа за обменните бюра, от което държавата няма нужда и интерес", посочват от коалицията.

Според тях "шикалкавенето руши така рекламираната от Борисов стабилност - и пред очите на гражданите, и пред инвеститорите".

"В четвъртък Комисията за финансов надзор отказа да потвърди проспекта за издаване на акции от Първа инвестиционна банка АД (една от двете банки, които не издържаха стрестестовете на ЕЦБ). Отново без никакви мотиви. Но достатъчно публично, така че цялата държава да разбере (нормалната практика е банката да бъде посъветвана да си оттегли документите преди да ги подобри, за да се избегне излишен шум в системата). Убедени сме, че това действие не е случайно и е част от верига събития, целящи дестабилизация на страната", заподозряха от ДБ.

И припомнят, че България е в период на вече 23-годишна относителна макростабилност, курсът на лева е стабилен, а страната се присъедини към НАТО и Европейския съюз.

"Нищо от това не е заслуга на правителствата на Бойко Борисов. Вместо премиерът да направи следващата стъпка, той се отказва и рискува да хвърли България обратно в началото на прехода", се казва още в позицията.

От ДБ допълват, "че влизането на България в Банковия съюз и ERM ІІ означава по-независим надзор над двете проблемни банки".

Но:

"Не се съмняваме в качествата на експертите в БНБ, те са на нивото на колегите си във Франкфурт. Но сегашното ръководство на институцията е доказало, че е податливо на натиск от властта и местните банкери. Доказателства са одобрението за нов собственик на Общинска банка без никакъв опит в сферата, както и на Стоян Мавродиев за шеф на Българска банка за развитие. За четири години този надзор не постигна никакви резултати в подобряването на състоянието на ПИБ и Инвестбанк и последните стрестестове го доказаха."