Италианското правителство обяви вчера, че ще предприеме мерки за изолирането на 11 селища, повечето от които се намират в северната област Ломбардия, предадоха Франс прес и ДПА. А съседна Франция се готви за възможна епидемия.

"Без специално разрешение не се разрешава нито влизане, нито излизане от областите, смятани за огнища на зараза", заяви пред медиите италианският премиер Джузепе Конте. Той обяви също, че в тези райони се затварят предприятията и учебните заведения и се анулират обществените прояви, включително карнавали и спортни състезания.

В страната бяха открити 79 случая на новия коронавирус. Двама от заразените починаха. Повечето от новите случаи на зараза са в Ломбардия (54 души) и в област Венето (17 новозаразени).

Основното огнище на заразата е в малкият град Кодоньо, на 60 км югозападно от Милано. В града и деветте околни селища бяха затворени всички места, на които се събират много хора.

Другото огнище на зараза е селището Во Еуганео, в област Венето. Това е родното място на починалият 78-годишен италианец, заразен с новия коронавирус.

Франция се готви за възможна епидемия

Министърът на здравеопазването Оливие Веран обяви, че следи много внимателно ситуацията в Италия. Смятам за много вероятно да се появят нови случаи на зараза във Франция, добави министърът в интервю за в. "Паризиен".

"Епидемия? Готвим се за това", увери той, като подчерта, че все повече лаборатории разполагат с диагностични тестове, което позволява хиляди анализи на ден в страната. "Продължаваме и снабдяването с маски", добави министърът.

"Разбира се, че нещата са сериозни", добави министър Веран. Той заяви, че следи внимателно какво се случва в Италия, "където един болен почина, без да е бил в Китай, нито в досег с друг болен".

Броят на жертвите в Китай надхвърли 2400

Броят на смъртните случаи в Китай, дължащи се на предизвикващия пневмония коронавирус, достигна 2442 след като беше съобщено за още 97 смъртни случая, повечето от тях в централната провинция Хубей, предадоха Франс прес и ДПА.

Повечето от новите жертви са от Ухан, столицата на Хубей. Градът с 11 милиона жители е де факто под карантина от 23 януари.
Китайското министерство на здравеопазването съобщи за още 648 потвърдени случая на заразяване в страната. С това броят на заразените в континенталната част на Китай надхвърли 77 000.

В Южна Корея вчера бяха регистрирани нови 123 случая на заразяване с коронавируса и два нови смъртни случая. С това броят на заразените в страната достигна 556 души, а жертвите на епидемията станаха четири.

БТА