Допуска се груба фалшификация на фактите за приватизационния процес у нас. Това обяви бившият премиер Иван Костов. В интервю за бТВ той посочи, че това е осма кампания срещу приватизацията.

"Говори се, че са приватизирани активи, измисля се стойността на активите, въпреки официалните данни. А те са в НСИ и в Агенцията по приватизация. Всеки може да отвори и да си прочете кой колко е приватизирал. Не активи, а предприятия се приватизираха – те имаха активи, но и пасиви“, каза Костов. 

Той посочи, че тази политика е въведена със закони и с подкрепата на Световната банка и Международния валутен фонд, които отпуснаха пари на България да излезе от икономическата криза.

"Всички политически партии са участвали в приватизациите с около 5000 души. Няма как Иван Гешев да намери нещо нередно при мен, защото не съм участвал в приватизация. Чакам извинение от българското общество, което ме набеди, че съм купил 50% от всичко приватизирано. Това е измама и е задушаващо", обяви Костов.

Ако сега говорим, че приватизацията е криминална, излиза, че правителствата на САЩ, Великобритания, подпомагали България в онази криза, също са част от това, коментира той.

Нито един министър от неговия кабинет не е станал богаташ. Други станаха богаташи, каза Костов. 

По думите му президентът Петър Стоянов се е обаждал за приватизацията, най-вече със смущението, че се губи доверието към Обединените демократични сили. Повод за това уточнение е интервюто с професор Стив Ханке, който обяви, че е отнесъл куфар с доказателства за корупционни сделки на президента Петър Стоянов за корупционни сделки, а той от своя страна се е обадил на Костов с думите "професор Ханке те е хванал в крачка". 

"Питал е за различни сделки, но такъв разговор, в който той да ми се кара – никога не е имало. Никога не сме си повишавали тон. Не може да ми каже, че ме хванал в крачка, защото аз в приватизацията нито съм купувал, нито съм продавал", уточни Костов.

Той отново повтори, че 500 сделки след 2001 г. са били проверени.

"Не е вярно това, което се твърди в момента, че е изтекла давността и затова нарушенията са останали безнаказани. Бяха повдигнати обвинения на шефа на Агенцията по приватизация Захари Желязков, Александър Божков, министри от правителството – поне двама", каза той и допълни, че обвиненията са паднали в съда.

За смяната на 10 министри в навечерието на Коледа през 1999 г., Костов отговори, че до това се е стигнало след доклад на НСБОП и НСС за корупция. 

"Петър Стоянов реши да изнесе тази информация по време на президентските избори при кандидатстването за втори мандат и видяхте какво се случи. Хората не реагираха добре на такава информация и той загуби изборите", допълни той. 

Политикът разказа, че тогавашният съпруг на Надежда Михайлова (б.р. министър на външните работи в правителството на Иван Костов) е участвал в приватизационни сделки, въпреки изричната забрана членове на СДС и техни роднини да купуват предприятия. Той допълни, че винаги е реагирал при информация, че хора от правителството вършат нередности.

"Защо да я сменям? Мъжът ѝ е участвал в приватизацията, но нарушил ли е закона? Никой не е доказал, че е нарушил закона. Аз никога не съм твърдял, че приватизацията носи справедливост за всички", допълни той. 

Попитан защо Христо Бисеров е бил изключен от СДС през 2000 г. Костов припомни, че той е започнал да работи за ДПС и „Мултигруп“.