Консерваторите в Иран спечелиха убедително парламентарните избори в петък. Да, вярно е, че бяха допуснати единствено консервативни кандидати, но върховният лидер Али Хаменей се възползва от момента да оповести победата на режима на аятоласите.

Тази плоска пропаганда звучи нелепо заради фата, че това бе най-ниската избирателна активност в историята на ислямската република.

Проблеми на управляващите създава и социалното недоволство заради активните опити да се прикрие избухналата епидемия от новия коронавирус, за да не се понижи допълнително броят на гласувалите. 

От коронавируса досега са загинали 8 души - най-големият брой за държава отвъд Китай.

Държавният секретариат на САЩ обвини Техеран, че умишлено разпространява дезинформация и прикрива следите от епидемията, съобщи "Политико". В отговор Хаменей се оплака, че коронавирусът е използван като пропаганда от враждебни страни, за да убедят населението да остане по домовете си.

Оттогава Техеран се колебае дали да публикува официалните данни на избирателната активност. Министърът на вътрешните работи Абдолреза Рахмани Фазли в неделя я постави на рекордно ниско ниво от малко под 43 процента.

През 2016 г. избирателната активност бе 62 процента, а през 2000 г. - 69 процента. Така сред победителите на изборите трябва да поставим лидера на реформаторския лагер в страната - бившия предидент Мохамад Хатами (1997 - 2005 г.).

Според него избирателната активност в петък в Техеран е била едва 25,4%. През деня на гласуване служителите предложиха ниски цифри от различни части на страната. Режимът обаче има дългогодишна традиция да мобилизира голям брой лоялисти, а затварянето на избирателните секции многократно бе отлагано, за да се увеличи броят.

Изборите бяха възможност за Хаменей да регрупира поддръжниците си след месеци на криза. През ноември стотици протестиращи бяха убити, а миналия месец по погрешка Техеран свали украински пътнически самолет, на който имаше 176 души.

Този път властите дори не се опитаха да поддържат илюзията, че в страната се провеждат честни избори - 7 000 от общо 14 000 кандидати бяха дисквалифицирани. 

Пълните резултати все още не са налице, но ранните данни на Техеран показаха голяма победа за консерваторите от лагера на Мохамед Бакер Калибаф, бивш кмет на града, който е масово възприеман за следващ председател на парламента.

В съответствие с по-широките промени в политическия и бизнес пейзаж на Иран, вотът се очаква да консолидира правомощията на приближените на Революционната гвардия. Калибаф, например, е бивш началник на въздушните сили на гвардейците.

Заради ниската избирателна активност обаче е трудно да се предположи дали това ще има отражение върху обществото.

Веднага след вота Иран обяви кампания, за да се опита да спре разпространението на болестта. Ислямската република закри училища, университети, културни центрове и кина. Няколко спортни състезания ще бъдат отменени, докато няколко големи спортни мача ще се играят без зрители.

Дори регионален кмет на Техеран се оказа заразен от болестта. Турция, Пакистан, Армения и Афганистан затвориха границите си с Иран или ограничиха транспорта.

Общественото недоволство продължава да нараства заради решението на правителството да не отложи изборите въпреки епидемията. Обвиненията на САЩ допълнително ще увеличат народния гняв спрямо лъжите на Техеран покрай свалянето на украинския самолет.

В страна, в която служителите рядко признават грешки, Рахмани Фазли сподели, че поведението на правителството по време на кризата със самолета, може да е ядосало избирателите.

В контраст, Хаменей поздрави ентусиазма на консервативните гласоподаватели в Ком, който е епицентърът на коронавируса. 

"Въпреки че народът на Ком бе в центъра на болестта, един от най-активните избирателни райони бе Ком", заяви той.