Американският президент Доналд Тръмп заяви днес, че Съединените щати искат да засилят търговските връзки с Индия в сферата на отбраната, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Тръмп, който е на посещение в Индия, заяви това по време на проява на стадион в град Ахмедабад, щата Гуджарат, Западна Индия, пред множество от 125 000 души.

САЩ ще доставят на Индия военни хеликоптери и друга военна техника на общо стойност от 3 милиарда долара, предаде ТАСС.

Американският лидер изтъкна, че САЩ искат да продават на Индия най-доброто въоръжение.

"Америка обича Индия. Америка уважава Индия и Америка винаги ще бъде верен и лоялен приятел на индийския народ", заяви още по време на проявата Доналд Тръмп, цитиран от Франс прес.

"Отношенията между Индия и САЩ вече не са просто обикновено партньорство. Отношенията ни са много по-задълбочени и по-сериозни", заяви индийският премиер Нарендра Моди, който също участваше в проявата на стадиона в Ахмедабад.

Индия и САЩ ще засилят стратегическото си сътрудничество в Индийско-тихоокеанския регион, заяви днес американският президент Доналд Тръмп, цитиран от ДПА.

В проявата участваше и индийският премиер Нарендра Моди. Моди посрещна Тръмп и съпругата му Мелания на летището в Ахмедабад. Десетки хиляди хора, развяващи индийски и американски знамена, приветстваха Тръмп, докато кортежът му се придвижваше към стадиона.

По пътя към стадиона семейство Тръмп посети едното от местата, в които е живял борецът за независимост на Индия Махатма Ганди.

Впоследствие Тръмп, придружен от съпругата си Мелания, дъщеря си Иванка и зет си Джаред Къшнър, посети историческата забележителност Тадж Махал в град Агра. По-късно днес Тръмп ще отлети за Делхи, където утре ще води преговори с Нарендра Моди.

Индия е една от малкото големи страни, в които рейтингът на одобрение на Тръмп е над 50 процента, отбелязва Ройтерс. Делхи засили сътрудничеството с Вашингтон на фона на неразбирателствата между САЩ и Пакистан.

Група индийски националисти се събраха на молитвено събрание в столицата Делхи, предаде Асошиейтед прес. В рамките на молитвения ритуал хиндуистите се помолиха за Тръмп и му пожелаха успех в усилията за засилване на връзките с Индия. Националистите извършиха специален огнен ритуал, в рамките на който се помолиха на Бог да благослови Америка и Индия.

В друга част на Делхи десетки привърженици на Индийската комунистическа партия взеха участие в демонстрация срещу Тръмп. Демонстрантите носеха плакат с надпис "Тръмп, върви си". Демонстрации срещу Тръмп имаше също в Гаухати (Североизточна Индия), Колката (Източна Индия) и Хайдерабад (Южна Индия).

На започналото си днес посещение в Индия Доналд Тръмп ще бъде приветстван от най-помпозните публични събирания, каквито никой друг чуждестранен лидер от години не е виждал. Това, според индийски официални лица, може да помогне за изглаждане на нарастващите търкания между двете страни по въпросите на търговията.

Макар че са близки партньори в политиката и сигурността, Индия и САЩ взаимно се замериха с наказателни мита. През последния месец те започнаха интензивни преговори за постигане на едно търговско мини-споразумение, но представители и на двете страни казват, че засега това не се получава.

Двете страни спорят по американските искания за достъп до огромния индийски пазар за пилешки и млечни продукти, за индийския ценови контрол върху медицински уреди, като стентове, и за строгите правила за съхранение на данни, които според американските технологични компании ще оскъпят бизнеса.

Правителството на премиера Нарендра Моди иска да си върне търговските преференции, които Тръмп оттегли през 2019 г., и по-широк достъп до американските пазари за своите фармацевтични и селскостопански продукти. Моди настоява най-вече Тръмп да не третира Индия наравно с Китай, чиято икономика е пет пъти го-голяма.

През последните дни Тръмп започна да казва, че може би пази "голямата търговска сделка" за след президентските избори в САЩ през ноември.

Висши служители на администрацията на Тръмп признаха в петък, че двудневното посещение няма да има за резултат ограничено търговско споразумение, посочвайки, че Вашингтон все още има твърде много опасения относно нарастващите индийски търговски бариери.

Търговският представител на САЩ Робърт Лайтхайзър, който води търговските преговори с Индия, не е част от делегацията на Тръмп, която включва президентската дъщеря Иванка и зетя Джаред Къшнър.

Стотици хиляди хора се събраха в града, откъдето е започнала политическата кариера на Моди - Ахмедабад, за да поздравят Тръмп в плътен шпалир по улиците, водещи към стадиона за крикет с капацитет над 100 000 места, където се състоя митингът - по-мащабна "версия" на митинга от миналата година в Хюстън (Howdy Modi) , на който дваматасе появиха заедно пред възторжена тълпа от 50 000 американци от индийски произход.

Тогава Тръмп сравни Моди с Елвис Пресли заради способността му да привлича огромни тълпи.

Индийският външен министър Харш Вардхан Шрингла, който е и бивш посланик на страната си в САЩ, подчерта, че още от момента на пристигането си на летището в Ахмедабад (високите американски гости) ще бъдат обградени с проявите на прочутото индийско гостоприемство и на индийското "единство в многообразието".

Тръмп, придружаван от съпругата си Мелания, бил очарован от мисълта за посещение в Индия след (незабравимото събитие) в Хюстън, казаха негови помощници. Тръмп се гордее, когато събира многобройна публика на предизборните си митинги, на които обикновено има между 10 и 20 хиляди души. В тесен кръг той предварително е изразявал задоволство от мисълта за очакващите го в Индия огромни множества, казаха хора от обкръжението му.

Надеждите сред американските делови среди, че Тръмп и Моди може да обявят някои конкретни търговски мерки, помръкнаха през последните дни, след като стана ясно, че различията относно новите мита, относно търговията със селскостопански и дигитални продукти се запазват.

"Ако се стигне до някакво споразумение, то ще бъде минимално, и дори такова, изглежда, липсва на масата", каза Едуард Олдън от Съвета за външни отношения - мозъчен тръст във Вашингтон.

Той добави, че американските представители се сблъскват със стената на индийския търговски протекционизъм, намиращ израз в лозунга "Индия на първо място", който, по ирония на съдбата, копира принципите зад митническата политика на Тръмп.

Според търговски експерти е възможно Индия да направи пред Тръмп някои символични търговски жестове, като например ново понижение на високите импортни мита върху мощните мотоциклети "Харлей Дейвидсън", които особено дразнят Тръмп.

Очаква се също така двете страни да обявят покупката от Индия на 24 военноморски хеликоптера "Сийхок" от "Локхийд Мартин" в сделка на стойност 2,6 млрд. долара, както и допълнителна поръчка за шест щурмови хеликоптера "Апачи".

САЩ станаха един от най-големите оръжейни доставчици на Индия с продажби за над 18 млрд. долара през последните 15 години, изпреварвайки традиционния й доставчик Русия.

Очаква се Тръмп и Моди да обсъдят широк спектър от проблеми, включващ търговията, Пет Джи (5G) комуникациите, борбата срещу тероризма, енергийната сигурност, религиозните свободи, върховенството на закона и значението на Индийско-тихоокеанския регион, каза висш представител на администрацията на Тръмп.

Американската енергийна компания "Уестингхауз" се очаква да подпише споразумение с държавната Индийска корпорация за ядрена енергия за доставката на 6 ядрени реактора, с което се слага началото на дългосрочен проект.