В България в началото на седмицата беше създаден кризисен щаб за работа срещу разпространението на коронавируса начело с шефа на ВМА ген. проф. Венцислав Мутафчийски.

Вирусът вече е и в Европа - отпреди няколко дни бум на заразените и десет смъртни случая превърна Италия в най-засегнатата страна в Европа. Във вторник още по-близо до България - Хърватия съобщи за двама нейни граждани, заразени с този вирус. Първи случай беше обявен в сряда и в Гърция.

Неяснотите около коронавируса продължават да са много, учените по цял свят работят на засилени обороти, за да постигнат повече сигурни отговори за характера на  заболяването. 

Същевременно дори и това, което е ясно на науката и е важно да се знае от всеки, потъва донякъде в информационния поток, посветен на броене на заразени и на починали в различните региони и държави по света, отчитане на поставените под карантина в българските болници и т. н.

Какво е добре да знаете за коронавируса, за да не изпадате в паника, а да бъдете възможно най-ефективни в отпора срещу разпространението му.

Ето отговорите на Световната здравна организация на някои от най-често задаваните въпроси за COVID-19:

Какви са симптомите на COVID-19?

Най-честите симптоми на COVID-19 са температура, умора, суха кашлица. Някои пациенти може да имат и болки в ставите, в мускулите, хрема, възпалено гърло или диария. Симптомите обикновено са леки и постепенно се задълбочават. Някои хора се заразяват, но не развиват никакви симптоми и не се чувстват зле. Повечето - около 80 на сто - се възстановяват от болестта, без да се нуждаят от специално лечение.

Приблизително един на всеки 6 души, който се зарази, се разболява сериозно и развива проблеми с дишането - певмонии, дихателна недостатъчност. По-възрастните хора и тези със сърдечно-съдови заболявания и диабет са по-застрашени да се разболеят тежко. Около 2 на сто от болните към момента са починали. Затова хора с температура, кашлица и затруднено дишане трябва да потърсят лекарска помощ.

Как се разпространява?

Хората могат да се заразят един от друг. Инфекцията се предава по въздушно-капков път - чрез малки капки/аерозоли от носа или устата, като това става, когато заразен с вируса кашля или киха. Те попадат върху предмети или повърхности наоколо. Други хора хващат тези предмети или се допират до повърхностите, след това пипат очите, носа и устата си. Може и пряко тези капки да попаднат върху друг човек. Затова поддържайте дистанция от  поне 1 метър от някой, който е болен.

СЗО ще обновява информацията при нови резултати по въпроса как става разпространението на вируса.

Предава ли се вирусът, който причинява COVID-19, по въздуха?

Както вече беше уточнено, става въпрос за капки, които се пренасят по въздуха.

Мога ли да се заразя от човек, който е носител на вируса, но няма симптоми?

Основно заразяването е от въздушните капчици, които се разпръскват, когато някой кашля. Рискът от заразяване с този вирус от някой, който няма симптоми, е много нисък. Но много хора - особено в началния етап на болестта - имат леки симптоми. Така че е възможно да се заразите от някого, който например само леко покашля и въобще не се чувства болен.

Предава ли се вирусът чрез изпражненията на болен човек?

Този риск изглежда нисък. Въпреки че първоначалните проучвания показаха, че вирусът може да бъде открит и в изпражненията в някои случаи, разпространението му по този начин не е основната характеристика на епидемията. 

Трябва ли да се притеснявам, че ще се заразя?

Ако не сте в район, в който има разпространение на COVID-19, или не сте пътували до такива места, или не сте били в близък контакт с някого, който е и сега се чувства зле, рисковете ви да се заразите към момента са ниски. Разбираемо е, че може да сте притеснени или стресирани заради случващото се. 

Ако сте от район, в който има разпространение на болестта, или сте били в контакт с човек, който идва от такова място, трябва да сте по-внимателни и да спазвате мерките на националните власти.

Кой е най-застрашен?

Ние все още изучаваме как COVID-2019 засяга хората, но към момента изглежда, че вирусът е най-опасен за възрастни хора и за такива с тежки хронични заболявания - високо кръвно налягане, сърдечни болести, диабет. Те се разболяват тежко много по-често от останалите хора.

Ефективни ли са антибиотиците за предпазване или лекуване на COVID-19?

Не. Антибиотиците не действат при вирусна инфекция, само при бактериална. COVID-19 се причинява от вирус, така че антибиотиците не действат. И не трябва да се използват като средство за превенция или лечение на COVID-19. Те се пият само след като са предписани от лекар за лечението на бактериална инфекция.

Има ли ваксина, лекарство или лечение за COVID-19?

Все още не. Засега няма ваксина или специфично антивирусно лекарство за превенция или лечение на COVID-2019. Заразените обаче трябва да получат лекарска грижа, за да се облекчат симптомите на заболяването. Хора с тежко протичащо заболяване трябва да бъдат хоспитализирани. Повечето пациенти оздравяват благодарение на долъпнителните грижи.

Възможни ваксини и специфично лечение с лекарства са в период на търсения. Те се тестват през клинични проучвания.

COVID-19 същият ли е като SARS? 

Не. Двата вируса са свързани генетично, но са различни. SARS е по-смъртоносен, но много по-малко заразен от COVID-19. След 2003 г. никъде по света не е имало епидемии от SARS.

Трябва ли слагам маска, за да се защитя?

Хора, които нямат респираторни симптоми като кашлица, няма нужда да носят маски. СЗО препоръчва употребата на маски за хора, които имат симптоми за COVID-19, както и за тези, които се грижат за хора със симптоми като кашлица и температура. Употребата на маски е от изключителна важност за медицинския персонал и за хора, които се грижат за болни. СЗО съветва маските да се използват рационално и да се избягва хабенето на важния ресурс и неправилната му употреба.

Най-ефективният начин засега да се предпазите - самите себе и хората край вас - срещу новия коронавирус е много често да миете ръцете си, да прикривате устата си с лакътя си при кашлица и да поддържате дистанция от поне 1 метър от хора, които кашлят или подсмърчат. В общи линии това са мерките при грип.

Колко дълъг е инкубационният период?

Под "инкубационен период" се разбира времето между заразяването с вируса и първите прояви на болестта. Според повечето оценки за този вируси инкубационният период е от 1 до 14 дни, най-често около 5 дни. Тези оценки подлежат на актуализиране, когато се натрупат повече данни.

Могат ли хора да се заразят от животно?

Коронавирусите са голямо семейство вируси, които често се срещат при животните. Рядко хората се заразяват с тези вируси, които после се разпространяват към други хора. Например SARS-CoV тръгна от цибетки (хищници, вид невестулка), MERS-CoV - от едногърби камили. Животното, от което тръгна COVID-19, все още не е известно.

За да се защитите, когато посещавате пазари с живи животни, избягвайте директен контакт с тях и не пипайте повърхности, които са били в контакт с животните. Избягвайте да консумирате сурово или полусурово месо и месни продукти, обработвайте добре топлинно, с всички хигиенни мерки, суровото месо, мляко или животински органи и субпродукти.

Мога ли да се заразя с COVID-19 от домашния си любимец?

Не. Няма доказателства, че домашни любимци като кучета и котки са били инфектирани или разпространяват този вирус.

Колко дълго е жив вирусът върху повърхности? 

Не е сигурно колко дълго вирусът остава жив върху повърхности, но изглежда, че в това отношение той се държи като останалите коронавируси. Според проучванията коронавирусите, в това число е и предварителната информация за вируса на  COVID-19, могат да оцелеят върху повърхности от няколко часа до няколко дни. Има много допълнителни фактори като вид на повърхността, температура, влажност.

Ако смятате, че дадена повърхност е заразена, изчистете я с обикновен дезинфектант, мийте ръцете си или ги изтрийвайте с кърпи или с гел на алкохолна основа. Избягвайте да пипате очите, носа си и устата си!

Безопасно ли е да получавам доставки от области, в които има регистрирани случаи на вируса?

Да. Вероятността заразен с вируса човек да го предаде на търговски стоки е нисък, както и рискът да се заразите от пакет, който е пътувал, местен е и е бил изложен на различни климатични условия и температури.

Има ли нещо, което не трябва да правя?

Има някои действия, които НЕ СА ефективни срещу COVID-2019 и може дори да са вредни:

- пушене;

- приемането на билкови лекове;

- носенето на множество маски;

- самолекуването с лекарства - например антибиотици.

Ето и няколко допълнения към въпросите и отговорите от сайта на Европейския център за превенция и контрол на заболяванията.

Защитен ли съм от вируса, ако съм се ваксинирал срещу грип тази година?

Грипът и новият коронавирус са два много различни вируса и сезонната грипна ваксина не би защитила от болести, причинени от COVID-2019.

Какви са правилата за инфекцията/миенето на ръцете?

Миенето и дезинфекцията на ръцете са ключът към предотвратяване на инфекция. Трябва да миете ръцете си често и обилно със сапун и вода за най-малко 20 секунди. Ако сапун и вода не са налични, можете да използвате и дезинфекциращ препарат за ръце на алкохолна основа с поне 60% алкохол. Вирусът навлиза в тялото ви през очите, носа и устата, така че избягвайте да ги докосвате с немити ръце.

Какво да правим в самолет или на летище?

Ако се установи, че случай на COVID-2019 е бил самолет, здравните власти ще се свържат с хората, изложени на риск. Рискът от заразяване в самолет не може да бъде изключен, но в момента се счита за нисък за отделните пътници.

Рискът да се заразиш на летище е подобен на всяко друго място, където се събират много хора.

Опасни ли са животните и животинските продукти, внасяни от Китай?

Поради ветеринарно-санитарната ситуация в Китай, по-специално наличието на заразни болести по животните, само няколко живи животни и непреработени животински продукти от Китай са разрешени за внос в Европейския съюз. Няма доказателства, че някое от животните или животинските продукти, разрешени за влизане в Европейския съюз, представлява риск за здравето на гражданите на ЕС .

Опасни ли са хранителните продукти, внасяни от Китай?

Както при вноса на животни и животински продукти, поради ветеринарно-санитарната ситуация в Китай, само няколко продукта от животински произход са разрешени за внос в ЕС от Китай, при условие че отговарят на строги здравни изисквания и са подложени на контрол. По същите причини пътниците, влизащи на митническата територия на ЕС, нямат право да носят в багажа си месо, месни продукти, мляко или млечни продукти.

Няма данни за предаване на COVID-2019 чрез храни и следователно няма доказателства, че хранителни стоки, внесени в Европейския съюз в съответствие с приложимите разпоредби за здравето на животните и общественото здраве, регулиращи вноса от Китай, представляват риск за здравето на гражданите от ЕС във връзка с 2019-nCoV. Основният начин на предаване е от един човек на друг.