На 60-годишна възраст си отиде в четвъртък вечерта началникът на отбраната ген. Андрей Боцев. 

"След кратко и мъчително боледуване тази вечер почина началникът на отбраната генерал Андрей Боцев. С честната си служба в Сухопътните войски, с принципното си отношение и воля за решаване на наболелите проблеми във Въоръжените сили, с достойния пример на командир, загрижен за своите подчинени, генерал Андрей Боцев ще остави трайна следа в съвременната военна история на България.

Президентът: За мен беше чест да познавам и да работя с него

Ръководството на Министерството на отбраната и Българската армия изказват искрени съболезнования към роднините и близките на генерал Андрей Боцев!", съобщиха от Министерството на отбраната.

Генерал Андрей Боцев беше част от онова поколение наши генерали, олицетворяващо и въплъщаващо изконните български воински добродетели и ценности. 

Това заявява президентът и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили Румен Радев в съболезнователен адрес по повод кончината на ген. Боцев.

В писмото до опечалените държавният глава посочва, че генерал Боцев винаги е отстоявал твърдо и решително принципите и каузите, в които е вярвал.

„За мен беше чест да го познавам и да работя с него“, заявява още върховният главнокомандващ на Въоръжените сили.

Президентът посочва, че ген. Боцев ще бъде запомнен като изключително подготвен и ерудиран офицер, обичан и уважаван от колегите си командир, с безспорен принос за развитието на Въоръжените ни сили. „В тези минути на мълчалива равносметка отдаваме почит пред големия български генерал, към един истински родолюбец, човек на честта и доблестта, посветил целия си живот на Българската армия“, заявява президентът Радев.
 
Вицепрезидентът Илияна Йотова също поднася най-искрени съболезнования на семейството и близките.

"Беше мъж на честта и боец"

Това написа във фейсбук военният министър Красимир Каракачанов в памет на ген. Боцев.

Бог да даде мир и покой на душата на честния и достоен българин - генерал Боцев!
Беше мъж на честта и боец. Днес Българската армия загуби един пример за подражание.
За мен като министър този човек беше верен съратник в делото ми да възвърна славата на Българската армия.
Няма да се откажа от общата ни мисия.
Почивайте в мир, ген. Боцев!

Министрите почетоха паметта на ген. Боцев с минута мълчание преди извънредното заседание на МС в петък.

"Бог да го прости! Бори се с тази гадост, истински се бори. Но болестта излезе по-коварна", каза премиерът Бойко Борисов.

От МО съобщиха, че поради кончината и в знак на почит към паметта на началника на отбраната генерал Андрей Боцев във всички формирования на Българската армия и въоръжените сили на Република България днес, 28 февруари, националният флаг ще бъде спуснат наполовина.

Със заповед на министъра на отбраната до 2 март се отменят всички публични събития в Министерството на отбраната, Българската армия и структурите на пряко подчинение на министъра.

Ген. Боцев беше назначен от президента Радев като началник на отбраната на 2 март 2017 г. Дотогава той беше командир на Сухопътните войски.