Еврокомисията предаде на всички страни от ЕС искането на Италия да й бъде доставено защитно облекло срещу коронавируса, съобщиха от централата на ЕК в Брюксел.

Държавите членки са помолени да дадат своите предложения за помощ.

Искането е по-специално за лични предпазни маски, уточни говорителката на Комисията Дана Спинант. Но не е поискан конкретен брой от тях.

„Това е преди всичко подготвителна мярка на италианските власти. Те просто искат да се подготвят за възможна нужда от допълнителни атрибути от съответните облекла за защита. Това е много често срещана процедура в ЕС“, изтъкна Спинант.

Често определена страна има необходимостта от нещо и уведомява останалите. А те оказват помощ на доброволни начала, в зависимост какво и колко от него притежава.

Същевременно Еврокомисията работи заедно с Европейския център за превенция и контрол на заболяванията върху изготвянето на стандартизирани съвети към страните членки. Те ще ги използват по отношение на пътуващите до и от опасните зони. Ората ще бъдат информирани как да предотвратяват заразяването и какво да правят в случай на зараза или симптоми на вируса.

Еврокомисията обаче не е координатор на действията на различните евроинституции по отношение на служителите си, които са жители на тези райони или са пътували до тях. Всяка институция прави собствена оценка на риска и издава свои насоки за служителите, допълни говорителката. А оценката се основава на разговори с медицинските служби.

Това, което координира ЕК, е съвместното закупуване на защитна екипировка за Италия от името на всички страни членки.