След извършените повторни тестове на всички съмнения за случаи на коронавирус у нас - пробите са отрицателни. В България продължава да няма нито един заразен с вируса. Това заяви днес директорът на ВМА и ръководител на националния оперативен щаб проф. Д-р Венцислав Мутафчийски. 

Изследвани са 7 лица, които са показали симптоми. Всички те имат вирусни инфекции, но не и коронавирус. В националната лаборатория има още 15 проби, всички отново отрицателни. 

"Случаите в Европа са над 1700, смъртността е относително ниска, по-малко от 2%. В днешния ден подлежат на изследване 11 проби във ВМА. Постоянно пристигат резултати от други болници. Към края на деня ще обявим колко са изследвани"

Така България продължава да бъде своеобразен остров на Балканите. Заразени има в Северна Македония, Гърция и Румъния. Има сериозни съмнение за положителни проби в Сърбия, но все още няма потвърждение. 

Мутафчийски обаче сподели, че експертите недоумяват паниката от заразата. СПоред него тази инфекция не е по-опасна от грип от тип Б.

"Всяка вирусна инфекция е опасна за здравето. В момента един от големите проблеми, който се обсъжда в света,  преизтощаването на мединските ресурси. Медицинските екипи трябва да са по-добре зашитени"

Той поясни, че смъртността на хора над 80 години достига до 14%. За тежи между 70 и 80 години тя е по-малка от 4%.

"Смъртността на всички останали групи е като при грип Б. Това, което се говори, че трябва да има по-голяма предпазливост за групи, които са със съпътстващизаболявания, е достоверно"

Общо в света заразени има в цели 50 страни, в Европа те са 18. Въпреки това според Световната здравна организация не може да се говори за пандемия. Все пак организацията повиши риска от заразяване от висок на много висок. 

Увеличават се жертвите на болестта в Италия, където починалите станаха 21, при заразени 888 човека. Все пак излекуваните вече са 46. Нови заразени има и в Китай, където за последното денонощие починаха 47 човека. Нови починали има и в Южна Корея.