"Левски" още не е водил преговори с Българския спортен тотализатор (БСТ) за спонсорство, обяви изпълнителният директор на "сините" Павел Колев пред БНТ.

Вчера Клуб Z научи, че в Министерския съвет е обсъждана такава идея, след като тотото става монополист на лотарийните игри с промените в Закона за хазарта, довели до закриване на бизнеса с търкане на талони на Васил Божков.

Колев е имал среща с премиера Бойко Борисов, но не коментира това. Призна, че "Левски" търси спонсори и рекламодатели. В касата на клуба имаше пари само до края на февруари, но фенове и бивши собственици вляха около 1 милион лева с дарения, купувне на абонаментни карти (вече над 5000) и билети за мачове, а на 3 март и с sms-и.

"На този етап не мога да кажа нищо конкретно. Не знам какво ще стане в следващите дни. Научих, че Христо Йовов е влязъл в управлението", заяви Колев и похвали "синята" общност, благодарение на която, по думите му, "Левски" го очаква добро бъдеще.

Христо Йовов и Гошо Гинчев

Любопитен момент е, че в новата управа на БСТ влязоха бивши футболисти на "Левски" - Христо Йовов-Бижутера (юноша на "сините" и бивш капитан) и Гошо Гинчев, който е съветник на спортния министър Красен Кралев - принципал на БСТ.

Йовов беше също помощник-треньор и директор на "Левски". В края на 2018 г. - преди влизането на Васил Божков на "Герена", се заговори, че акциите на клуба са предложени на него. Той отрече това, след като беше подложен на въпроси от "сините" фенове.

В едно от серията интервюта преди да замине за Дубай, Васил Божков цитира свой разговор с Бойко Борисов. По думите на бизнесмена премиерът го информирал, че ще даде акциите на Йовов, така босът на "Нове холдинг" изявил желание да поеме издръжката на клуба.

Как точно тотализаторът ще дава пари на "Левски"?

Това е въпросът и по информация на Клуб Z сега се търси формулата. БСТ е държавно дружество и не е в цветущо финансово състояние, макар че това не е пречка, тъй като ТЕЦ "Марица изток 2" издържа "Берое", а АЕЦ "Козлодуй" дава пари на "Ботев" (Враца).

БСТ има устройствен правилник, който трябва да се промени или да се намери друга формула - засега се говори за рекламен договор.

Във въпросния правилник на тотализатора е записано следното:

Постъпленията от хазартните игри, организирани от Държавно предприятие "Български спортен тотализатор", се разпределят, както следва:

1. не по-малко от 50 на сто - за изплащане на печалби.

2. не по-малко от 17 на сто - за издръжка и развитие на Държавно предприятие "Български спортен тотализатор".

Останалите пари, след приспадане на дължимите данъци и такси - за нуждите на физическото възпитание и спорта и за поддържане, ремонт, реконструкция, цялостно обновяване или създаване на нови спортни обекти и/или спортни съоръжения в държавните и общинските училища...

Парите за "Левски" могат да дойдат от въпросните 17 процента, но в такъв случай (ако не се промени правилника) те няма да са много, пише в. "Сега" И цитира вече бившият шеф на тотализатора Дамян Дамянов, който в интервю за БНТ обясни, че парите за издръжка на БСТ и реклама са около 24 милиона лева.

Тоест, трудно може да се предположи, че БСТ ще дава на "Левски" суми по 1,1 - 1,3 милиона лева на месец, каквито числа се завъртяха в медиите вчера.

Разбира се, скоро тотализаторът ще забогатее, тъй като ще пусне лотарийни игри, а вече е монополист на пазара. А един от мотивите на управляващите за промените в закона беше да има повече пари за спорт и "здравето на нацията".

Какво може да се случи напрактика - "Левски" се издържаше със средства от търкане на талони и това може да продължи, просто бизнесът премина от частни ръце в тези на държавата.

Каква е издръжката на "Левски"?

Васил Божков каза на феновете, че налива по 2 милиона лева на месец, като в това влизат и обезпеченията по дълговете към НАП (по 143 000 лв.) и частни лица. Според Павел Колев месечната издръжка е 1,5 - 2 милиона.

Преди дни бивши собственици на "сините" около Иво Тонев и адвоката Александър Ангелов заявиха, че ще помагат на клуба до края на сезона - три месеца. 

Договор за генерално спонсорство на "Левски" - за 8,5 милиона лева годишно, предложи шефът на "Ефбет" Цветомир Найденов, но с условието да се смени собствеността на клуба. В момента това е невъзможно и чисто технически, тъй като акциите са притежание на задържания с Васил Божков в Дубай негов заместник в "Нове" Георги Попов.