Стремейки се да вдъхне увереност на американската общественост, президентът Доналд Тръмп заяви вчера, че "няма никаква причина за паника", след като новият коронавирус взе първата си жертва на територията на САЩ.

Белият дом освен това обяви нови ограничения за пътуванията в чужбина, за да се предотврати разпространяването му, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Тръмп, който говори минути след съобщението за смъртния случай в щата Вашингтон, възприе по-умерен тон, след като предишния ден се оплака, че заплахата от вируса е преувеличена от политическите му противници и обвини демократите, че политизират въпроса.

"Това е много сериозно нещо", каза Тръмп вчера, но все пак настоя, че критиките срещу реакцията на неговата администрация са "измама". "Те пробваха измамата с импийчмънта. Това е новата им измама", заяви той.

Президентът се появи на спешно свикана пресконференция в залата за брифинги в Белия дом наред с вицепрезидента Майк Пенс и водещите представители на здравните власти, за да обяви, че САЩ разширяват забраната за пътуванията до Иран и призовават американците да не пътуват до най-тежко засегнатите райони в Италия и Южна Корея.

Той съобщи, че 22-ма души в САЩ са заразени от новия коронавирус, един от които е починал, а други двама са "много болни".

Президентът добави, че обмисля и допълнителни ограничения, включително затваряне на границата с Мексико, но по-късно даде заден ход, като каза, че "тази граница не изглежда кой знае какъв проблем в момента".

"Ние мислим за всички граници", заяви Тръмп.

Робът Редфийлд, директор на Центровете за контрол и превенция на заболяванията, заяви, че "няма доказателства за връзка с пътуване" в чужбина в случая с починалия пациент, описан като почти 60-годишен, с висок здравословен риск преди заразяването.

Редфийлд уточни, че неговата агенция погрешно е информирала президента на по-ранен брифинг, че жертвата е жена.

САЩ имат около 60 потвърдени случаи, отбелязва АП. Бройката, посочена от Тръмп, изглежда не включва американците, репатрирани от Китай или евакуирани от кораба "Даймънд Принсес".

Смъртният случай в щата Вашингтон е първият на територията на САЩ, но не и първият починал американец - 60-годишен американски гражданин почина в Ухан в началото на февруари, напомня АП.

Тръмп прикани медиите да прояват сдържаност.

Той успокои американците, като заяви, че щом са здрави, ще успеят да се възстановят, ако се заразят с новия вирус, и ги призова да не променят ежедневния си режим, като подчерта, че страната е "суперподготвена" за по-широка епидемия, и че "няма никаква причина за паника".

Освен това Тръмп ги увери, че "всички пазари ще се възстановят".

"Мисля, че Федералният резерв има много важна роля, особено психологическа", заяви той.

Президентът подчерта, че няма да промени и своя обичаен режим.

"Говорим за 22-ма души в момента в цялата огромна страна. Мисля, че ще бъдем в много добра форма", каза Тръмп.

Той обяви, че ще се срещне с фармацевтичните компании в понеделник в Белия дом, за да обсъди разработването на ваксина.