Италия ще въведе тази седмица мерки на стойност 3,6 милиарда евро или 0,2 на сто от Брутния вътрешен продукт, за да помогне на икономиката да устои на кризата с коронавируса. Това заяви днес министърът на икономиката и финансите Роберто Гуалтиери, цитиран от Ройтерс.

В интервю за в. "Република" министърът изразява увереност, че Европейският съюз ще одобри необходимото повишаване на официалната цел за бюджетния дефицит на Италия. Той допълва, че в средата на седмицата министрите от Еврогрупата ще обсъдят ситуацията по телефона.

Подкрепата ще бъде осигурена отделно от представения в петък пакет от помощи за 900 милиона евро за най-засегнатите райони.

Гуалтиери уточнява, че новият законопроект ще включва данъчни облекчения за компаниите, отчели спад на приходите с 25 процента, намаляване на данъци и допълнително финансиране за здравните служби.

Италия бе засегната най-тежко от коронавируса в Европа, регистрирайки над 1100 потвърдени случая, откакто на 20 февруари бе установена заразата там. Най-малко 29 души са починали.