Ако Гърция удържи на вълните от мигрантите, които се спускат към турско-гръцката граница от Одрин, то те ще се насочат към България. Това сподели в "120 минути" в ефира на bTV преводачът Мажд Алгафари.

Той изтъкна, че Ердоган се кани да изпрати бежанци към Европа и допълни, че сирийци на границата почти няма.

Алгафари посочи, че Турция допуска всеки на своя територия. Без значение за каква цел. С повечето страни Турция няма визов режим - "всеки, който иска, пристига".

После мигрантите оставали да работят в Турция - "в 90 процента от случаите нелегално".

"Тези, които работят нелегално, техните работодатели не им плащат като хората. Уговарят се за 1000 лири, но се изплащат 500-600".

Мигрантите обаче не могат да се оплачат, тъй като в отговор получават заплахи, че ще бъдат предадени на полицията. 

"В момента, в който намерят начин да излязат от Турция, да тръгнат за Европа, какво правят. Събират прави, правят струват, взимат назаем, носят ги на трафиканти и тръгват".

Алгафари посочи, че тези, които сега бягат, са от 5-6 години в Турция и че не бягат от война. 

"Всичко това, което е по нашите граници, това са хора, които са от години в Турция и са подложени на много тежък живот".

Договорка между България и Турция?

Според Алгафари няма договорка между София и Анкара да не бъдат пренасочвани мигранти към България.

"И да има договорка, тя е невалидна", сподели той. "Отидете в Одрин. Там вече има сформирани групи, готови да тръгнат за България. Първото, което ще опитат, е да минат през Гърция. Ако там стане, всички ще се насочат към Гърция. Ако не успеят, както сега една част вече се върна в Истанбул, ще тръгнат към България. Бъгаро-турската граница е доста по-голяма. Няма да се учудя, ако се получи това, което стана през 2013-2014 г.", допълни той. 

Тази огромна вълна. Тъй като вече от турска страна никой не ги спира.

Според него тази вълна ще тръгне към нас, освен ако ЕС и Турция не се спогодят.

Факторът "Русия"

Според Алгафари "Русия е най-важният фактор в цялата история".

Специалистът възропта срещу намесата на Анкара в региона.

"Кой покани Турция в Сирия? Тя с какво право влиза в Сирия и казва "Тук искаме да има такава зона, тук да има друга зона". Коя е Турция за Сирия? Тя не е държава в държавата. Тя навлезе в суверенитета на Сирия. Единствената държава, която бе поканена от легитимното правителство е Русия. Нито Турция, нито Щатите".

Според Алгафари, ако не се намери дипломатическо решение на високо ниво Турция ще отдръпне армията си и ще отвори границите.