Клюките и социалните мрежи между малки групи хора преди 300 000 години са допринесли за появата на култура и са ускорили човешката еволюция, съобщиха британски и швейцарски учени, предаде вестник "Мейл он сънди", цитиран от БТА.

Екип, ръководен от проф. Андреа Миляно от Цюрихския университет, изследва съвременни племена във Филипините, за да направи аналогии с праисторическите хора.

Антрополозите установиха, че разговорите между различните групи са ключови за появата на културни и технологични идеи.

Проследяващи устройства, носени от 53-има души от народа Агта, разкриха, че почти ежедневно те посещават съседни племена, за да си поговорят.

Това "отбиване у съседите" учените наричат еквивалент на социалните мрежи. Именно тези разговори според тях са позволили да се появят идеи и ритуали, да се обменя информация за лечебни растения.

"Хората имат уникална способност да създават и акумулират култура", каза д-р Марк Дайбъл от лондонския Юнивърсити колидж, който е съавтор на изследването. "От обикновения молив до Международната космическа станция, човешката култура е продукт на множество умове от много поколения и не може да бъде възпроизведена от нищото само от един човек. Тази способност за кумулативна култура е основна за успеха на човечеството и се е появила при нашите праисторически предшественици".

Учените са проследили общуването на хората Агта един месец, като са наблюдавали посещенията и миграциите между различните общности. Така те са създали карта на социалните им мрежи.

Повечето общували с хора от техния лагер, но почти ежедневно имало и посещения между лагерите. Именно тях специалистите сравняват със съвременните социални мрежи.

"Когато ни трябва решение на проблем, влизаме в интернет и използваме много източници, за да получим информация от различни хора. Праисторическите хора са използвали социалната си мрежа по същия начин", каза проф. Андреа Миляно.

Антрополозите са тествали с компютърни симулации колко социални взаимодействия са необходими за медицинско откритие - при живеещи в горите ловци и събирачи за това се необходими 177 социални взаимодействия.

Процесът е по-дълъг за хора по крайбрежията - 516 разговори. Според специалистите общностите с по-неформални връзки предразполагат към по-бърза културна еволюция.