Софийското летище е заложило на традиционните български продукти, с които да изпрати заминаващите от България пътници. Предлага и промоция за консерви – „две на цената на три“. Като бонусът е консерва с шкембе чорба. 

„Уважаеми пътници, ако закупите два броя консерви, получавате безплатно един брой консерва „Шкембе чорба“ 410 г“, гласи промоцията. 

Преводът на английски предизвиква усмивка. Любимата за мнозина българи чорба е преведена буквално - Shkembe Soup. Името ѝ има разбираем за чужденците превод на езика на Шекспир и той е tripe soup.


Идва от tripe  - шкембе, в смисъл на храна; вътрешности, карантия; и в преносен смисъл жаргонно се използва в смисъл на боклук, глупости.

Шкембе чорбата е балканско ястие, известно с това име в България и Сърбия. В Гърция я наричат πατσάς (пацас); в Румъния - ciorbă de burtă (чорбъ де бурцъ); в Турция култовото ястие се нарича işkembe çorbası (ишкембе чорбасъ).