И Северна Македония, и Албания са постигнали допълнителни видими и трайни резултати в реформите, свързани с върховенството на закона. По тази причина остава в сила препоръката на Еврокомисията за започване на преговори за присъединяване с двете страни.

ЕК представи днес доклади за напредъка на Скопие и Тирана. Действията на властите в двете държави са съгласно препоръките на Европейския съвет от 2018 г.

Тези страни очакваха да получат дата за започване на преговори на Съета през ноември 2019 г. Това обаче не стана поради наложено от Франция вето. По настояване на Париж бе изготвена нова методология за разширяването на Съюза.

Къде е постигнат напредъкът

Албания има напредък в изпълнението на съдебната реформа и в процеса на проверка на съдиите и прокурорите, по отношение на постигнатите резултати в борбата с корупцията и организираната престъпност, включително по отношение на отглеждането на канабис и трафика на твърди наркотици. Обръща се внимание и на други важни въпроси, като например споразумението относно бъдещите действия по отношение на избирателната реформа и усилията за справяне с неоснователните молби за предоставяне на убежище.

Що се отнася до Северна Македония става дума за важни стъпки, предприети за укрепване на независимостта на съдебната система, включително неотдавнашното приемане на преразгледания закон за прокуратурата. В актуализираната информация са изтъкнати постигнатите по-добри резултати в борбата с корупцията и организираната престъпност, както и напредък в усилията за реформа на разузнавателните служби и публичната администрация.