Общинската избирателна комисия в Септември трябва в тридневен срок, считано от днес, предсрочно да прекрати правомощията на кмета на Септември Марин Рачев. Решението е на Върховния административен съд и е окончателно, съобщи БНР. Причината е конфликт на интереси, установени от антикорупционната комисия.

През 2015 г. Рачев бе издигнат за градоначалник от ГЕРБ, а през 2019 г. той бе подкрепен от коалиция "Обединени земеделци", в която участваха и ГЕРБ, ВМРО и НФСБ - тоест партиите от управляващата коалиция.

Според решението на комисията Марин Рачев е в конфликт на интереси, внасяйки в предишния Общински съвет предложение за одобряване на строеж върху преобразувана горска територия и то на фирма, собственост на майка му - Спаска Рачева. 

В началото на януари тази година Общинската избирателна комисия (ОИК) отказа  да прекрати кметските правомощия на Рачев с мотив, че деянието е извършено в предишния му кметски мандат,  който е приключил. 

Решението бе отменено от Пазарджишкия административен съд и последва обжалване пред ВАС, който окончателно потвърди решението на пазарджишките магистрати:

„Това нас ни удовлетворява. Това, че законът се приложи и че ОИК следва да тълкува закона така, както ѝ казва ВАС“, каза  вносителят на сигнала адв. Николай Баташки, председател на Сдружението „Да Спасим община Септември“.

В края на 2018 г. Марин Рачев беше шумно арестуван от спецпрокуратурата и антикорупционната комисия с обвинения за злоупотреби в община Септември. Прокуратурата обяви тогава, че Рачев е сключвал договори практически със себе си чрез верига от свързани фирми, управлявани от близки лица в един и същ офис, с обща документация.

А Иван Гешев - по това време все още зам.-главен прокурор, разгласи, че разследващите са открили на нощното шкафче на кмета справки от ДАНС за операции по търговията с гласове. В последствие апелативният съд остави Марин Рачев на поста. 

През май той получи условна осъдителна присъда, но не заради битието му на градоначалник, а за укриване на данъци като търговец на горива. 

 В последствие той успя да спечели и втори кметски мандат.   

Решението значи, че в Септември ще има нови избори за кмет.