Бившият вицепрезидент Джо Байдън печели в поне девет големи щата в днешния Супервторник. Той не успя да надделее в Калифорния, но се поздрави с победа в Тексас.

Според частични резултати от първичните избори на демократите Джо Байдън ще спечели най-малко 453 делегати, Бърни Сандърс - 382, Елизабет Уорън - 50, Майк Блумбърг - 44, а Тълси Габард - 1, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Сандърс спечели първичните избори за демократите за кандидатпрезидентската номинация и в щата Калифорния с 33 срещу 24 процента за Байдън (при 76 на сто преброени гласове) . Щатът участва с 415 делегати в партийния конгрес и затова победата там е изключително важна.

Байдън обаче води с 34 на сто срещу 30 процента за прогресивния демократ в Тексас при 92 процента преброени гласове.

Основният му съперник в надпреварата, бившият вицепрезидент Джо Байдън спечели в девет щата - Масачузетс, Арканзас, Минесота, Тенеси, Алабама, Оклахома, Северна Каролина и Вирджиния.

Ключова за Байдън бе победата в Масачузетс - 34 процента при 91 процента преброени гласове. Втори е Бърни с 27 процента от вота до този момент, а чат трета е сенаторката на щата - Елизабет Уорън с 21 процента. 

Смята се, че много демократи са решили буквално в последния момент кого да подкрепят и Байдън явно е бил облагодетелстван от тяхната нерешителност. Подкрепата за Байдън се е засилила след голямата му победа в края на миналата седмица в Южна Каролина, отбелязва АП.

Бърни Сандърс пък спечели първичните избори в Юта, в който битката бе за 29 делегати. Сандърс е изключително популярен сред левите гласоподаватели в този щат, където в първичните избори може да се включи всеки, независимо от партийната си принадлежност.

Преди това Сандърс спечели Върмонт и Колорадо. А сега и Калифорния.

Майкъл Блумбърг, милиардерът, похарчил стотици милиони долари за реклами в кампанията си за Супервторника, не се представи добре в ключовия щат Вирджиния, отбелязва ДПА. Той удържа победа в Американска Самоа, което му носи петима делегати, но още не е спечелил нито един щат.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп пък спечели досега всички първични избори на Републиканската партия от Супервторника.

Този резултат не е изненадващ, тъй като той на практика няма съперници, отбелязва ДПА. В поредица от туитове Тръмп благодари за подкрепата на щатите Върмонт, Северна Каролина, Алабама, Оклахома, Масачузетс, Тенеси и Мейн.

Тръмп спечели също в Тексас и Колорадо, предаде Асошиейтед прес.

В някои щати като Вирджиния Републиканската партия се отказа да организира първични избори, тъй като беше ясно, че президентът ще спечели. Той няма сериозни съперници в първичните избори на републиканците.