Бившият кмет на Ню Йорк Майк Блумбърг ще обяви по-късно днес, че се отказва от президентската си кампания, предаде "Аксиос", цитирана от "Гардиън".

Милиардерът инвестира повече от 500 милиона долара и разчиташе да излезе фаворит след изборите на 3 март - Супервторник. Той успя да си осигури едва 44 делегата и завърши чак на четвърто място - зад Байдън (453), Сандърс (382) и Уорън (50).

Блумбърг също заяви, че застава твърдо зад доскорошния си опонент сред умерените демократи - Джо Байдън.

"Винаги съм вярвал, че победата срещу Доналд Тръмп започва с обединяването зад кандидат, който има най-голям шанс да го постигне. След вчерашния вот, ясно е, че този кандидат е моят приятел и велик американец - Джо Байдън", обяви милиардерът с официално изявление. "Познавам Джо от много време. Знам, че е достоен, честен и посветен на проблемите, които са важни за нашата страна - включително сигурността срещу оръжията, здравеопазването и климатичните изменения. Имах шанса да работя с Джо над тези проблеми през годините и Джо се е борил за работническата класа цял живот. Днес с удоволствие го подкрепям и ще работя, за да го направя следващия президент на Съединените щати".

На 1 и 2 март съответно от надпреварата се отказаха Пит Бутиджидж и Ейми Клоубъшар. И двамата умерени демократи подкрепиха Байдън.
 

Единствената територия, която Блумбърг спечели, бе Американска Самоа.

Само допреди 10 дни той бе новата надежда на умерените демократи, след като подкрепата за Байдън се срина. Послед обаче се проведе дебатът на демократите преди изборите в Невада - признато от мнозина, включително и Тръмп, за най-лошото представяне на дебат.

Той бе критикуван за това, че си купува изборите, за сексуалните коментари срещу свои служителки и расистката политика на stop and frisk срещу афроамериканци, докато още е кмет на Ню Йорк. 

Милиардерът не даде задоволителен отговор на нито един от въпросите на модераторите и се превърна в боксова круша за Байдън, Сандърс и най-вече Уорън (която умело използва факта, че е жена да се позиционира като глас на засегнатите жени).

Тръмп: Казах ти, Мини Майк, не може да спечелиш!

Американският президент коментира в традиционния си начин изявлението на Блумбърг да се откаже и да подкрепи Байдън.

"Мини Майк Блумбърг току-що "се отказа" от надпреварата за президентството. Можех да му кажа преди много време, че той не притежава необходимите качества да спечели и щеше да си спести 1 милиард долара, истинската цена. Сега ще налива пари в кампанията на Спящия Джо с надеждата да си запази достойнството. Няма да сработи!"

 

 

Любопитното е, че Тръмп и Блумбърг, прочути жители на Ню Йорк, са дългогодишни познати и многократно са играли заедно голф. Разбира се, настоящият президент поддържаше отлични отношения и с династията Клинтън, но това не му попречи да критикува и обижда Хилъри и Клинтън по време на миналата президенска кампания.

Няколко минути след първия "туит" американският държавен глава реши отново да "захапе" бившия кмет в социалната мрежа.

"Мини Майк Блумбърг сега ще уволни Тим Обраян (главния съветник на кампанията на милиардера) и всички глупаци и наистина глупави хора, които го вкараха в тая каша. Това трябва да е неговото най-лошо и най-срамно преживяване...и сега наред е Спящия Джо"!.

 

Но президентът не остана верен на думата си, тъй като следващият му онлайн кинжал отново бе забит в пресния политически труп на Блумбърг.

"Мини Майк: Преди три месеца се включих в надпреварата, за да победя Доналд Тръмп (и се провалих жалко!)".

 

 

Очаквайте подробности.