Руското министерство на отбраната каза днес, че укрепените позиции на бунтовниците в сирийската провинция Идлиб са се обединили с турските наблюдателни постове, и че артилерийски атаки срещу съседните, населени с цивилни, райони и срещу руската военновъздушна база в Сирия се извършват всеки ден, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Изявлението подчертава опасността от пряк конфликт между руските и турските войски в Сирия. То идва ден, преди в Москва да се срещнат руският президент Владимир Путин и турският му колега Реджеп Тайип Ердоган в опит да намерят решение на кризата.

Русия помага на сирийския президент Башар Асад да си върне контрола върху Идлиб, последната крепост на бунтовниците срещу режима му и твърди, че тя води операция срещу терористични групировки там. Москва обвинява Турция, че не спазва договореностите за Северна Сирия от среща между Путин и Ердоган в Сочи през 2018.

Броят на убитите турски войници в Идлиб днес се приближи към 40, след като още двама загинаха е шестима бяха ранени. На 27 февруари 34 турски войници загинаха от въздушни удари, които според Анкара са нанесени от сирийската авиация.