Коронавирусът има поне един положителен ефект - изчистил е въздуха в големите китайски градове, а може да се окаже - и в засегнатите европейски страни.

Според Европейската космическа агенция, цитирана от агенция Белга, замърсяването с азотен двуокис над големите центрове в Китай е намаляло с 30 до 50% в сравнение със същото време на миналата година.

Мерките против разпространението на вируса принудиха много предприятия да затворят, а хората - да останат по домовете си, намалявайки значително и уличното движение в градовете.

Проучванията на агенцията показват, че през февруари концентрациите на въглероден двуокис в териториите между столицата Пекин и огнището на заразата, град Ухан, са намалели с 10 до 45%.

Друго проучване на Свободния университет в Брюксел е показало повишаване на качеството на въздуха и в Италия - най-тежко засегнатата от вируса европейска страна, където отделни населени места бяха поставени под карантина. Данните досега обаче са от сравнително кратък период и не дават основание за категорични изводи.

Що се отнася до Северен Китай, там замърсяването на въздуха намалява за първи път от 2008 г. благодарение на поставянето под карантина на няколко града и района.

Обикновено качеството на въздуха пада най-много през зимата, защото тогава най-интензивно работят топлоцентралите за производство на енергия и за централно отопление. Сега те работят с намален капацитет заради замирането на големи части от икономиката.