Българският енергиен холдинг (БЕХ) на практика е "опростил" дългове в размер на 597 млн. лв. на дъщерното си дружество ТЕЦ "Марица-изток 2". Новината беше съобщена първоначално от "Капитал", а проверка на Клуб Z в търговския регистър по партидата на централата потвърди информацията. Очевидно решението е взето от съвета на директорите на 2 март и не е обявено официално нито от "Марица-изток 2", нито от БЕХ. То е за увеличаване на капитала на ТЕЦ "Марица Изток 2" с въпросната сума. Технически обаче няма да се наливат допълнителни пари, а се преструктурира дългът на дружеството към холдинга. Решението все още не е вписано в Търговския регистър.

Така на практика енергийният холдинг изпълнява решението на Народното събрание, което нареди на министъра на енергетиката да предприеме действия по спасяването на тежко задлъжнялата централа. Всичко това се случва, въпреки че увеличението на капитала на практика е непозволена от ЕС държавна помощ. За да няма санкции, държавата трябва да поиска разрешение от ЕК. Дали го е направила и получила ли е отговор - засега няма публична информация. Депутатите, министерството и правителството смятат, че централата е критично важна за цялата енергийна сигурност на страната и вероятно са готови да плащат обезщетенията по евентуалните наказателни процедури срещу България. 

От данните в търговския регистър става ясно, че през миналата година държавната централа е добавила нови 230 млн. лв. дълг към сметката си. Общата натрупана загуба е 850 млн. лв., а дълговете до втори март 2020 г. са били в размер на 1,6 млрд. лв. След "отписването" на тези 600 млн. лв. - те остават около милиард. 

Решението за опростяването е взето от съвета на директорите на БЕХ. В него участва и Живко Динчев - директор на ТЕЦ "Марица-изток 2". Той официално е поискал и подкрепата с писмо до холдинга. 

Срещу увеличаването на капитала вече се обявиха и повечето работодателски организации. Според тях това - поредно, практическо наливане на пари в централата е контрапродутивно и с него само се отлага края на работата й. ТЕЦ-ът продължава да работи на по малко от 50% от капацитета си и не прави никакви структурни промени, които да оптимизират работата му. 

Освен това - почти фалиралата компания, е собственик и на футболен отбор - "Берое" от Стара Загора. Там се наливат допълнителни средства, които няма как да не генерират допълнителни дългове. 

Тепърва ще става ясно дали ЕК ще започне наказателна процедура и колко ще ни коства тя. Новата комисия започна активен преход към безвъглеродна икономика в целия ЕС и иска от държавите да започнат да "режат" своите въглищни централи. България обаче е една от страните, които отказват да изпълнят критериите и твърди, че ще продължи да разчита на тези енергийни източници.